PREKRŠILI SANKCIJE

SAD zaplijenile sjevernokorejski brod

Sjedinjene Američke Države zaplijenile su sjevernokorejski teretni brod zbog kršenja sankcija, saopštilo je u četvrtak američko Ministarstvo pravosuđa, a prenosi CNN.

Zapljena će vjerovatno još dodatno pojačati napetosti između te dvije zemlje nastale nakon neuspjelog sastanka Donalda Trampa i Kim Džon Una, kada je američki predsjednik pokušao odvratiti Sjevernu Koreju od sprovođenja svog nuklearnog programa.

Brod “M / V Wise Honest” prevozio je ugalj iz Sjeverne Koreje u druge zemlje, poput Kine, a SAD ga je zaplijenio, jer smatra, kao i Ujedinjene nacije, da Sjeverna Koreja pomoću nedozvoljene prodaje uglja finansira nuklearno oružje i razvoj programa balističkih raketa.

Visoki zvaničnici Ministarstva pravosuđa rekli su kako je ova zapljena dio američke kampanje “maksimalnog pritiska” na sjevernokorejsku vladu.

“Brod kojim su se kršile sankcije sada je van upotrebe”, izjavio je Džon Demers, šef Odjeljena za nacionalnu sigurnost pri Ministarstvu pravosuđa.

“Ministarstvo pravosuđa duboko je predano svojoj ulozi u stvaranju maksimalnog pritiska na ratoboran stav sjevernokorejskog režima”, dodao je.

“Wise Honest” izvorno je u aprilu 2018. godine zaplijenila indonezijska pomorska uprava, a SAD je u junu iste godine izdao nalog kojim se odobrava pokretanje postupka oduzimanja broda.

Džefri Berman, državni tužilac južnog okruga Njujorka, opovrgnuo je da postupak zapljene koji je pokrenut ovog četvrtka ima ikakve veze s neuspjelim pregovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje, te vijestima o sjevernokorejskim testiranjima raketa kratkog dometa.

“Nema nikakve veze između nedavnih aktivnosti Sjeverne Koreje i pokretanja postupka zapljene. Radimo na tome već mjesecima, kao što je i navedeno u optužbi”, kazao je Berman i dodao kako je brod upravo na putu prema Američkoj Samoi.

Izvor: Index.hr