SANKCIJE ZBOG TRGOVINE SA RUSIMA

SAD skinule Tursku iz programa prodaje F-35

Bijela kuća poručila je da je Turska odlukom o kupovini ruskog sistema protivazdušne odbrane S-400 onemogućila svoje učešće u programu borbenih aviona F-35, javlja “Rojters”.

“F-35 ne može da funkcioniše sa ruskom obavještajnom platformom koja će biti korišćena, kako bi se otkrile njegove napredne mogućnosti”, navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

Rojters ocjenjuje kako je Bijela kuća istovremeno pokušala da ublaži uticaj te odluke na američko-turske odnose, ističući da Vašington i dalje “veoma vrednuje” stratešku vezu s Ankarom i da se taj odnos među njima kao NATO saveznicima “ne tiče samo programa F-35”.

Uz ocjenu da je “vojna saradnja snažna” Bijela kuća je najavila da će se nastaviti “imajući na umu ograničenja zbog prisutnosti sistema S-400 u Turskoj”.

U Tursku su prošle sedmice počeli da stižu djelovi ruskog sistema S-400, nakon što se Ankara oglušila o prethodna upozorenja iz Vašingtona da će ih nakon toga Pentagon skinuti iz programa borbenih aviona F-35, uz mogućnost da Turskoj budu nametnute i sankcije.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je potom kako “nije pošteno” ni prema Turskoj ni prema Sjedinjenim Državama što Vašington ne može Ankari da proda borbene avione F-35, vrijedne milijarde dolara, nakon što je turska kupila ruski sitem protivvazdušne odbrane.

Vašington smatra da bi posredstvom S-400 Rusija mogla dobiti informacije o naprednom “stelt” sistemu aviona F-35.

Izvor: RTS