OFANZIVA PROTIV KURDA

SAD prijete Turskoj sankcijama, Erdogan ne odustaje

SAD su danas upozorile Tursku da bi mogla da se suoči s oštrim sankcijama i da će Vašington uništiti njenu ekonomiju ako Ankara ode predaleko u ofanzivi protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije, poslije čega je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da neće odustati od te operacije.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin rekao je u Bijeloj kući da se SAD nadaju da neće morati da upotrijebe nove, proširene sankcije koje je američki predsjednik odobrio.

Tramp se našao na udaru zbog povlačenja američkih snaga iz sjeverne Sirije uoči početka turske ofanzive na oblast pod kontrolom kurdskih snaga koje Ankara smatra teroristima.

Kurdske snage su dugo bile američki saveznici u borbi protiv ekstremista Islamske države i drže zatvorene hiljade džihadista.

Mnučin je rekao da je važno da Turska ne dozvoli bjekstvo “ni jednog jedinog” borca Islamske države.

Trećeg dana turske ofanzive na sjeveru Sirije Erdogan je kazao da njegova zemlja neće prekidati tu operaciju protiv kurdskih boraca u Siriji koje smatra prijetnjom po nacionalnu bezbjednost.

Erdogan je naveo da će Turska “nastaviti tu borbu” dok kurdske snage ne budu potisnute 32 kilometra od turske granice.

On je rekao da je Trampu dao dovoljno vremena da prestane da podržava i naoružava kurdske borce, osovinu Sirijskih demokratskih snaga koje se, uz američku pomoć, bore protiv Islamske države.

Turska je mjesecima prijetila ofanzivom, navodeći da neće dozvoliti da bilo koja teritorija u blizini njene granice bude pod kontrolom kurdskih snaga.

Izvor: Beta