Šef američke diplomatije Entoni Blinken osudio je planove turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i kiparskih Turaka o otvaranju ljetovališta Varoša (grčki: Famagusta) na Kipru.

Foto: Beta/AP

“SAD smatraju da su akcije kiparskih Turaka u Varoši, uz podršku Turske, provokativne, neprihvatljive i nespojive sa opredjeljenjem da se konstruktivno učestvuje u mirovnim pregovorima”, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara.

Turski predsjednik je juče izjavio da će se “život nastaviti” u Varoši i pozvao kiparske Grke da zatraže naknadu za gubitak svoje imovine.

Ljetovalište je ograđeno bodljikavom žicom i nepristupačno još od turske vojne invazije na Kipar 1974. godine.

Erdogan je tokom dvodnevne posjete sjevernom dijelu Kipra rekao je da “trajno i održivo rješenje može biti jedino moguće” uzimanjem u obzir da su na ostrvu “dvije odvojene države i dva odvojena naroda”.

“Međunarodna zajednica će prije ili kasnije prihvatiti ovu stvarnost”, kazao je Erdogan uoči proslave 47. godišnjice invazije Turske koja je dovela do podjele ostrva.

Slanjem mirovnih trupa UN 1964, Kipar je podijeljen zbog međunacionalnih sukoba. Poslije puča pristalica ujedinjenja Kipra s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala sjever naseljen turskom manjinom i proglasila “Tursku Republiku Sjeverni Kipar”.

Savjet bezbjednosti UN je 1983. godine usvojio Rezoluciju kojom je secesija kiparskih Turaka označena nelegalnom.

Evropska unija, čiji je Kipar članica, takođe isključuje mogućnost stvaranja dvije nezavisne države na ostrvu.

Predsjednik Kipra Nikos Anastasijades opisao je Erdoganovu izjavu kao “očekivano ponavljanje neprihvatljivih pozicija Turske”.

Izvor:RTCG