Sačuvati od zaborava pljevaljsku arhitekturu

Izložba radova Pljevljaka Vladana Vučkovića “Sačuvati od zaborava” održana je u pljevaljskom Domu kulture. Kupovinom kataloga po proizvoljnoj cijeni posjetioci su donirali novac za Muzičku školu u Pljevljima, pa je postavka bila humanitarnog karaktera. Vučković skoro 15 godina izrađuje minijaturne kuće po uzoru na građevine, koje su nekada krasile ili još krase Pljevlja. Tako od zaborava čuva staru pljevaljsku arhitekturu.

Njegovi radovi su vjerne kopije kuće Selmanovića, Vejzovića, Milićevića i brojnih drugih uglednih pljevaljskih porodica. Mnoge su odavno srušene, a dio njih se sam urušava. Osim brige o nekadašnjoj arhitekturi, bilježi i čuva priče o njihovom nastanku i postojanju u proteklom stogodišnjem periodu. Slikar Željko Čabarkapa kazao je na otvaranju da estetska, odnosno likovna, dimenzija objekata koji su poslužili kao predložak za Vučkovićevu obradu upućuje na njegove ne samo likovne ambicije, već i istančan ukus.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović istakao je da ljudi često zaborave ono što su proživjeli.

“Kad čovjek decenijama kasnije počne da lista stare albume, prebira po sjećanjima i analizira napisano, veoma često na samom početku nam se čini da ne poznajemo ono što smo proživjeli, pored čega smo rasli, kao da neke stvari nikada nijesu ni postojale, a što je najgore, miješaju nam se svjetlost, boje i likovi. A onda iznenada, sve se razbistri i shvatimo da svaki put odlazak, čin, riječ, misao, nije ništa drugo do neprestano vraćanje kući, u svoj dom, u svoj zavičaj, u svoje prirodno stanište”, kazao je Golubović.
Prisutne je pozdravio i autor koji se zahvalio organizatorima – Rotari klubu Pljevlja i JU Galeriji “Vitomir Srbljanović”.

Izrada jedne kuće traje mjesec dana i duže

Tehniku kojom stvara Vučković slikari nazivaju asamblaž, ali on više voli da kaže da se bavi minijaturom… Kuće pravi spajanjem raznih predmeta i materijala u trodimenzionalnu cjelinu. Ne eksperimentiše i na njegovim radovima nema improvizacija. Svaki dio kuća do detalja je vjerno kopiran.
“Mogao bih za desetak dana da napravim jednu sliku, kada bih radio cijeli dan. Ali pošto je to nemoguće, izrada jedne kuće traje oko mjesec, a nekada i znatno duže. Za izradu minijatura koristim gips, drvo, lijepak, plastične folije, tutkalo, vodene boje, tempere i suvi pastel. Prije nego što počnem da radim napravim više fotografija kuća, sa što više detalja. Potom pristupam izradi. To me veoma opušta, smiruje. Kada počnu da se ocrtavaju konture, sve me više vuče da radim i da vidim svoje djelo u cjelosti. Ova tehnika zahtijeva preciznost i strpljenje. Kada slike budu gotove stavljam ih u ram napravljen od stakla i drveta”, kazao je Vučković.

Izvor: Vijesti