Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu pokrenula je sajt/blog na engleskom jeziku, čiji je cilj interancionalizacija i međunarodna problematizacija namjere Ministarstva odbrane da na Sinjajevini uspostavi vojni poligon, čemu se protivi većina mještana tog kraja.

“Naša organizacija je poslednjih mjeseci imala intezivnu komunikaciju sa kolegama iz Evrope i svijeta, koji su nas podržali u našoj borbi. Obzirom da je dostupnost informacija jedna od glavnh tekovina demokratije, naš blog/sajt će biti mjesto na kojem će svim zainteresovanima biti dostupne prave informacije o našem radu, ali i značaju Sinjajevine za Crnu Goru i Evropu”, poručuju iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Budući da je, kako dodaju,  Crna Gora definisana kao demokratska, ekološka i država socijalne pravde smatraju da bi devastiranjem Sinjajevine bio prekršen Ustav i država bi se udaljila od standard Evropske unije i svog ekološkog principa na kojem počiva.

Kako poručuju, njihov cilj je zdrava i očuvana Sinjajevina i ekološka Crna Gora.

“Transparentnost rada je nešto što je naš primarni cilj i osnovni postulat demokratije, te stoga želimo biti primjer otvorenog rada, za razliku od Ministarstva odbrane koje mjesecima odbija naše zahtjeve za Slobodan pristup informacijama i građanima ne daje ni minimum podata svojim namjerama i aktivnostima”, ističu oni.

“Naše partnerske organizacije već su uvrstile Sinjajevinu na listu problematičnih područja u svijetu koje je neophodno zaštititi od nesavjesnog i nenamjenskog korištenja od strane države. U isto vrijeme naša organizacija i naši konsultanti imali su intezivne kontakte sa predstavnicima Evropskog parlament, Evropske komicije i UNESKO, odakle smo dobili ohrabrujuće signale za nastavak borbe”, naglašavaju oni.

Izvor:CDM