Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna COVID potvrda, je uslov za ulazak i u dječije igraonice, vjerske objekte, teretane, bioskope, pozorišta i koncertne hale.

“Zabrana  novogodišnjih koncerata, podsjećamo, donešena je ranije i ostaje na snazi. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra, kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi”, saopštila je danas ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

Dozvoljen je, kaže, rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja.

“Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni – i izvođači i zaposleni i gosti moraju imati Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu”, kazala je ona, uz napomenu da je predloženo povećanje kazni za nepoštovanje mjera.

Govoreći o tome zašto se kasni s implementacijom kovid potvrde i usaglašavanja s Evropskom unijom (EU), ministarka je rekla da je, što se tiče Crna Gore, završeno sve što je bilo potrebno, a da sada sve zavisi od UNDP-a i konekcije s EU.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić saopštio je da je broj novozaraženih koronavirusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice za oko 22% manji u odnosu na 14 dana ranije.

“Broj hospitalizovanih osoba u posljednje dvije sedmice je za oko 11% veći nego što je to bio slučaj dvije sedmice ranije. Trenutno broj hospitalizovanih osoba u COVID odjeljenjima bolnica je 305”, rekao je Galić.

U Crnoj Gori je, kako je rekao, jednom dozom vaksinisano 56,6% punoljetnih stanovnika, sa dvije doze vakcinisano je 52,6% a sa tri doze 8,4%.

“U Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba je primio Sinofarm vakcinu, njih 63%. Kada govorimo o imunizaciji protiv COVID -19 infekcije po uzrastnim kategorijama, u kategoriji 70-79 godina odnosno 60-69 najveći je obuhvat imunizacije i iznosi 70% odnosno 65,5%, a najmanji u starosniim kategorijama od 18-24 godine odnosno 25-49 i iznosi 46,8% odnosno 57,2%”, rekao je Galić.

Po podacima IJZ, rekao je Galić, od ukupnog broja propisno vakcinisanih građana koji iznosi 240.109, ipak, zarazilo se 15.395 građana, što je oko 7% .