ROŽAJE – Petočlana porodica samohrane Rožajke Rahime Avdić, koja živi u izuzetno teškim uslovima, apeluje za pomoć. Naime, Rahima i njeno četvoro djece žive u baraci u kojoj voda s ulice uliva svaki put kada padne kiša pa je, usljed stalnog prisustva vlage, unutrašnjost potpuno istrula, a od buđi je stradao namještaj.

Rahima kaže da je baraku, od tankih i natrulih dasaka, koja je bila urušena, uspjela prije nekoliko godina da opšije stiroporom i postavi fasadu, uz pomoć predstavnika Islamske zajednice.

-Objekat je nakon renoviranja izgledao prelijepo, ali je stalno ulivanje kišnice učinilo svoje pa je sve brzo izblijedjelo i istrulo. Zbog renoviranja sam se zadužila kreditno na penziju koja mi je ostala od supruga, pa sada nas petoro živimo od svega stotinu eura. Prinuđeni smo da spavamo u potpuno vlažnoj prostoriji pa su moja djeca stalno bolesna, a namještaj je potpuno uništen – priča Rahima.

Sudbina joj nije bila nimalo naklonjena.

-Dok je suprug bio živ, trpjeli smo porodično nasilje ali se nikada nikom nismo obratili za pomoć. Često smo bili gladni. Kuća u kojoj smo živjeli bila je pred urušavanjem, a kada je suprug koji je bio dosta stariji od mene preminuo, prešli smo da živimo u baraku, jer smo se plašili da ne poginemo u staroj kući. Ni u baraci nam nije bilo mnogo bolje jer je i tada voda ulivala u nju pa sam odlučila da potražim spas u inostranstvu, ali nismo imali sreće da ostanemo. Dvaput sam sa djecom odlazila u Njemačku odakle smo oba puta deportovani. Kada nismo imali kud, bili smo prinuđeni da renoviramo ovu baraku. Obložili smo je stiroporom i promijenili krov. Ljudi su nam pomogli da postavimo pločice i izmijenimo stolariju i sve je bilo nekako lijepo. Međutim, kratko je potrajalo, jer nije riješeno pitanje kišnice koja se redovno sa uliva u naš dom – rekla je Rahima, koja moli sve ljude dobre volje i nadležne institucije da nađu način da im pomognu kako bi na placu koji imaju podigli novi dom.

Kaže da su s teškom mukom prezimili upravo zbog velike vlage. Rahima se bori i sa zdravstvenim problemima koje ima jedno od njene djece, pa joj je sve teže da sama izađe na kraj sa svim nedaćama koje su je snašle.

Izvor: Dan