TAJMS TVRDI

Rusi imaju novo oružje koje izaziva halucinacije

Britranski list Tajms navodi da ruska mornarica ima novo oružje koje izaziva halucinacije. Kako prenosi Sputnjik, odred brodova Sjeverne flote Rusije, na čelu sa fregatom “Admiral Gorškov”, prošao je u blizini baze ratnog vazduhoplovstva Škotske i uznemirio kraljevsku mornaricu i britanske političare.

Tajms piše da je glavna pažnja bila usmjerena na “Admirala Gorškova” zbog najnovijeg sistema za vizuelno-optičko ometanje “Filin” koji, prema informacijama lista, može da izazove halucinacije protivnika.

Takođe, list tvrdi, da je ruski brod navodno izveo protivdiverzione vježbe u blizini škotskog grada Losimuta, što je bio razlog da se raketni razarač “Defender” britanske mornarice angažuje da prati “Admirala Gorškova”.

Predsjednik Škotske nacionalne partije za odbranu Stjuart Makdonald, oštro je reagovao na prolazak “Admirala Gorškova”, rekavši da Rusija namjerno provocira izvođenjem vojnih vježbi u teritorijalnim vodama Velike Britanije.

Pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Velike Britanije, Tajms navodi da su se ruski brodovi približili obali Škotske, samo da bi sačekali da prođe oluja. “Grupa je ušla u zaliv Mori Fert da bi sačekala da prođe oluja. Ako vam kažu da je bilo provokacija, znajte da je to ‘patka'”, komentarisao je izvor.

Ranije je pres-služba Sjeverne flote Rusije saopštila da, osim “Admirala Gorškova”, grupu čine višenamjenski logistički brod “Elbrus” i spasilački tegljač “Nikolaj Čiker”. Od trenutka napuštanja Glavne baze Sjeverne flote — Severomorska, ruski mornari prešli su više od dvije hiljade morskih milja.

Kako je saopštio načelnik pres-službe Sjeverne flote kapetan prve klase Vadim Serga, u narednih nekoliko mjeseci ruski brodovi će izvršavati zadatke na različitim mjestima svjetskog okeana. Osnovni zadaci pohoda su demonstracija zastave i obezbjeđivanje pomorskog prisustva u operativno važnim područjima udaljene okeanske zone.

Izvor: B92