BUKUR I IVANOVIĆ

Rumunija će podržati CG u integracijama

Rumunija će kao predsjedavajuća Savjetom EU podržati Crnu Goru u evropskim integracijama, saopšteno je nakon sastanka generalnog direktora Direktorata za politiku odbrane, Ivice Ivanovića i brigadnog generala Vasila Bukura u Bukureštu.

Bilateralne konsultacije na nivou političkih direktora bile su prilika za razmjenu mišljenja i stavova kao i sagledavanje mogućnosti za dodatno unapređenje odbrambene bilateralne saradnje dvije zemlje.

Ivanović je istakao da Crna Gora i Rumunija imaju razvijenu saradnju koja bi, posebno imajući u vidu njihov saveznički status u okviru Alijanse, mogla biti proširena i ojačana novim modalitetima. On je rumunskom kolegi poželio uspjeh tokom ovogodišnjeg rumunskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije i zahvalio na podršci koju Rumunija pruža Crnoj Gori na ostvarenju njenog drugog spoljnopolitičkog prioriteta, članstvu u EU.

.

Brigadni general Bukur, istakao je da je posjeta crnogorske delegacije podsticaj ka dodatnom razvoju kontinuirano dobrih odnosa i istakao spremnost Rumunije da pruži Crnoj Gori punu podršku na putu njene punopravne integracije u Evropsku uniju. Tokom sastanka, razmotrene su mogućnosti saradnje u domenu ljudskih resursa i zajedničkog učešća pripadnika oružanih snaga dvije države u aktivnostima kojima zajednički doprinose očuvanju mira i stabilnosti.

Ivanović imao je i odvojeni bilateralni susret sa državnim sekretarom Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije, Nikolaeom Nastom. Sagovornici su razmijenili stavove o aktuelnim bezbjednosnim pitanjima, novim modalitetima za jačanje saradnje dva ministarstva, saglasivši se da je bliska saradnja na polju odbrane od ključnog značaja za eliminisanje potencijalnih prijetnji po mir i stabilnost. Ivanović je informisao Nastu i o napretku Crne Gore u ispunjavanju ciljeva evroatlantske agende kao i prioritetima u vanjskoj politici.

Za vrijeme posjete Rumuniji potpisan je i Plan bilateralne saradnje za 2019. godinu, čime je dodatno potvrđena spremnost dvije zemlje da i ubuduće sarađuju u svim poljima obostranog značaja.

Izvor: RTCG