Poslije brojnih uspjeha na polju obrazovanja i književnosti, Mirsada Šabotić, profesorica u Gimnaziji “30. septembar” svoje uspjehe je krunisala nagradom Global Teacher Award- Svjetska nagrada za nastavnika, koju će joj kompanija Alert Knowledge Services ASK dodijeliti u New Delhiju 15. septembra ove godine.

Alert Knowledge Services je svjetska kompanija ima za cilj da aktivno dopre do svih krajeva svijeta i da identifikuje i prepozna izvanredne nastavnike, koji su dali poseban doprinos u svojoj profesiji kroz rad sa učenicima, zatim, rad u zajednici i državi iz koje dolaze.

AKS je pokrenuo ovu najprestižniju nagradu i prvu takvu vrstu priznanja izvrsnih nastavnika iz svih regija i zajednica svijeta i istakao njihov doprinos u izgradnji zajednica i pomaganju u stvaranju boljeg društva nadahnjujućim podučavanjem. Za nagradu su se kandidovali nastavnici iz 70 država svijeta, a dodijeljeno je 100 nagrada nastavnicima svijeta.

Pored Mirsade, u Crnoj Gori, ovu nagradu je dobilo još pet nastavnika. Mirsada Šabotić (rođena Bibić), književnica, književni kritičar, profesorica Crnogorskog, srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti rođena je 1966. godine u Peći. Ambasador je obrazovanja ispred Crne Gore u Foremost Fondaciji sa sjedištem u Pakistanu. Suosnivač Asocijacije najboljih nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije. Nominovana je za nagradu Global Teacher Prize 2018, nagrada za najboljeg nastavnika svijata, poznata kao Nobelova nagradu za nastavnika.

Njen nastavnički rad je prepoznatljiv ne samo u Rožajama, već i državi i svijetu, pa je ova nagrada potvrdila njenu nastavničku praksu. Dobitnica je nagrade Najbolji profesor na prostorima EX YU- Asocijacija najboljih nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije. Nagrada za kontinuirano unapređenje prosocijalnih vještina na lokalnom državnom i međunarodnom nivou u okviru projekta Erazmus- plus u Skoplju 2019. Dobitnica nagrade za talente Ministarstva prosvjete Crne Gore 2018. Dobitnica je nagrade Najžena 21. vijeka iz oblasti obrazovanja na prostorima bivše Jugoslavije u 2018. Agencije Airli nivo.

Dobitnica je Plakete za poseban doprinos u obrazovanju 2011., koju joj je dodijelio žiri za dodjelu opštinske nagrade “30. septembar” u Rožajama, zatim, dobitnica je Iskre, nagrade za indivindualni doprinos u filantropiji, koju joj je dodijelio Fond za aktivno građanstvo u Crnoj Gori 2015., a kruna njenog obrazovnog i vaspitnog rada je Oktoih, državna nagrada za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti obrazovanja i vaspitanja, koju joj je dodijelilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore 2016.