NESLAVAN REKORD

Rožaje prvo po broju napuštenih stanova

U Rožajama je registrovano 6.676 stanova, pa u poređenju sa brojem domaćinstava proizlazi da su 992 stana napuštena

Grad na Ibru, u odnosu na broj stanovnika, prvi je u državi po broju napuštenih stanova. Statistika pokazuje da je više napuštenih kuća sa seoskog područja, što eventualno može značiti da je više ljudi iz tog, nego iz gradskog dijela odselilo iz Rožaja.

Prema posljednjem popisu, u toj opštini ima 5.684 domaćinstva, od kojih je na urbanom području 2.479, a na ruralnom 3.205.

U Rožajama je registrovano 6.676 stanova, pa u poređenju sa brojem domaćinstava proizlazi da su 992 stana napuštena. Na gradskom području je popisano 2.778 stanova, a na seoskom 3.898.

S obzirom na to da su tokom popisa ubilježena sva domaćinstva koja žive na području rožajske opštine, a ne i ona koja privremeno borave u inostranstvu, u urbanom dijelu je napušteno 299 stanova, a na ruralnom području 693.

Više od 500 stanova nema vodovod i kanalizaciju, električnu energiju imaju skoro svi registrovani, od kojih 41 ima klimatizaciju, a 530 i centralno grijanje. Prema opremljenosti instalacijama Rožaje je, prema podacima MONSTAT–a, gotovo u vrhu.

Na osnovu podataka iz posljednjeg popisa, oko pet hiljada Rožajaca privremeno živi i radi u inostranstvu. Većina njih, prema zvaničnim podacima, svoje stanove ne izdaje, iako je interesovanje veliko.

“Već dva mjeseca preko oglasa tražim stan za izdavanje, ali ne mogu da pronađem ništa adekvatno. U razgovoru sa drugim podstanarima čujem da je veliko interesovanje za uzimanje stanova pod zakup. Međutim, nema ih”, rekla je sagovornica koju su „Vijesti“ pozvale tragom oglasa na lokalnom mediju.

Rebalansom budžeta za ovu godinu je planirano da se od poreza na nepokretnosti prihoduje 50 hiljada eura, a u lokalnu kasu se slilo oko 46,3 hiljade.

Izvor: Vijesti.me