PREDSJEDNIK OPŠTINE PLAV PONUDIO RJEŠENJE

Roditelji i đaci iz Murine i dalje nezadovoljni: Skupa karta od 75 eura mjesečno

Predsjednik opštine Plav Mirsad Bajraktarović, poslije 18 dana nakon što đaci s Murine zbog ukidanja prevoza ne idu na nastavu u škole u Andrijevicu i Berane, došao je da razgovara sa njihovim roditeljima.

Kako je u ime roditelja za Dan kazao Momo Đukić, predsjednik Opštine im je ponudio da djeca putuju sa Elan prevozom koji bi po jednom učeniku koštao 85 eura, od čega bi 10 odsto refundirala Opština, a 20 odsto Ministarstvo prosvjete.

“Znajući da prošle godine naša djeca nijesu mogla da ostvare tu subvenciju, isto bi se desilo i ove godine ali je važno da nas predsjednik riječima zadovolji. A kad se stvar malo matematički razloži na nas roditelje pada da po jednom djetetu plaćamo 75 eura mjesečno, što bi za one koji imaju dvoje ili troje djece iznosilo 150, odnosno 225 eura mjesečno, a dosada je ta pretplata bila po 32.50 eura. Eto kako nas predsjednik fino obradova, pa se pitamo kako će roditelji koji nijesu u radnom odnosu, a takvih je ovdje 90 odsto, da priušte djeci sredstva za prevoz do škole i nazad? Tužno i žalosno! On to obrazlaže time da je Opština u dugovima i to je jedino što može da ponudi. Šta reći bez da se predsjedniku toplo zahvalimo što nam izađe u susret sa ovakvom medveđom ponudom. Podiže iznos karte za duplo i po, i još Opština i ministarstvo da refundiraju na odloženo. Pa nijesmo baš dotle blesavi i naivni, pogotovo kada znamo iz prakse koliko oni čine narodu i zašta im narod služi”, revoltiran je Đukuć koji poručuje: Hvala predsjedniku na obećanju i što je došao, a bolje da nije.

“Mi ćemo sa našom djecom, đacima, danas otići ispred škola koje oni pohađaju u Berane, da tražimo podršku njihovih drugova, a u ponedjeljak pravo pred Ministarstvo prosvjete i tu ćemo biti do daljnjeg. Zatražićemo ostavku ministra Damira Šehovića. Udruženje roditelja Crne Gore u pregovorima je sa ministrom Šehovićem i predsjednikom naše opštine Bajraktarevićem, a pozivamo i predsjednika opštine Berane Dada Šćekića da se uključi u rješavanje našeg problema sa prevozom djece do škole i nazad”, ističe Đukić i zahvaljuje se NVO sektoru i medijima koji su se roditeljima i đacima našli na usluzi u rješavanju ovog gorućeg problema.

“Simon” prevoz uveo i naplatu perona

Đukić dodaje da je od prije dva dana preduzeće Simon koje je kupilo autobusku stanicu u Beranama, počelo sa naplatom peronske karte na autobuskoj stanici za učenike u visini od po jednog eura što je novi namet na roditelje jer je to 22 eura mjesečno.

Đukić tvrdi i da je to osveta preduzeća Simon prevoz što je problem sa prevozom učenika aktuelizovan.

Izvor: Dan