U dvorištu osnovne škole „Pavle Žižić“ iz Njegnjeva, na stubu rasvjete danas je montirana platforma za gniježđenje roda. Inicijativu za postavljenje platforme, Sekretarijatu za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje uputila je NVO Centar za zaštitu i proučavanje prica iz Podgorice. Povod za ovu akciju je pojava jedne jedinke bijele rode koju su građani opazili u blizini osnovne škole u bjelopoljskom naselju Njegnjevo, a kasnije još dvije takve rode koje su primijećene na teritoriji Bijelog Polja.

Novina za crnogorsku ornitofaunu, koja broji nevjerovatnih 351 vsta (60% evropskih vrsta), svakako je povratak bijelih roda (Ciconia ciconia) koje su u Bijelom Polju prisutne od prošle godine. Jednom kada odaberu gnijezdilište, rode se ostatak svog života gnijezde na istom mjestu, tj. pri godišnjim migracijama vraćaju se svom starom gnijezdu, i to prvo mužjak, kako bi popravio gnijezdo, da bi mu se naknadno pridružila i ženka.

S obzirom na povećanje broja roda koje posjećuju Crnu Goru svake godine,  gdje u Bijelom Polju trenutno borave tri takve jedinke, a u cilju poboljšanja uslova za njihovo gniježđenje, Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje, u čijoj nadležnosti je zaštita prirode, životne sredine i biodiverziteta, je sklopio Ugovor sa firmom „Oriol“ d.o.o iz Podgorice o izradi i montaži platforme za gniježđenje roda, koja je danas i montirana na pomenutoj lokaciji. Vještačko gnijezdo ima za cilj da spriječi izazivanje kratkih spojeva na stubovima sa žicama i da osigura bezbjedno gniježđenje roda.

Dolazak bijele rode (Ciconia ciconia) u Bijelo Polje, predstvalja povećanje biodiverzitetskog i orintofanskog bogatstva ovog kraja. Po narodnom vjerovanju roda simbolizuje porodične vrijednosti tj. pticu koja donosi sreću, napredak i prosperitet, a povratak roda u neki kraj shvata se kao povratak prosperitata tog kraja.