OLIVERA BRAJOVIĆ, GENERALNA DIREKTORICA DIREKTORATA ZA RAZVOJ KONKURENTNOSTI I INVESTICIJA U TURIZMU U MORT-U

Ric Karlton najavio dolazak u Crnu Goru

Iz ekonomskog aspekta, Crna Gora je jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija sa trendom rasta iz godine u godinu.

“Iako smo mala zemlja, na prostoru manjem od 14.000 kvadratnih kilometara, imamo mnogo toga da ponudimo što potvrđuje i poslovanje nekih od vodećih svjetskih hotelskih brendova kao što su „Hilton”, „Aman”, „Ridžent”, „Four Points by Sheraton”, „H hotels”, „Chedi”, „Melia”, „Iberostar”, „Falkensteiner”, prvi „One & Only” rizort u Evropi koji je u završnoj fazi izgradnje, dok je u najavi „Ric Karlton””, saopštila je Pobjedi generalna direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicija u turizmu MORT-a Olivera Brajović.

Kako bi bili što prepoznatljivija turistička destinacija, kazala je, konstantno rade na povećanju smještajnih kapaciteta visoke kategorije, poboljšanju avio-dostupnosti, diverzifikaciji turističke ponude i time na produženju trajanja sezone. Intenzivno promovišemo našu turističku ponudu istovremeno radeći na razvoju autentičnog turističkog proizvoda i kroz uvezivanje turizma i poljoprivrede.

Kada su u pitanju nove investicije u turizmu, Brajović ističe da je uspostavljanje povoljnog investicionog i poslovnog ambijenta dovelo do povećanog interesovanja za izgradnju novih i podizanje kvaliteta postojećih hotelskih kapaciteta.

“Prošle godine otvoreno je 25 hotela, od čega čak 15 visoke kategorije, a od početka 2019. čak 16 visoke kategorije (tri sa pet i 13 sa četiri zvjezdice). Našu obalu krase svjetski hotelski brendovi, ali nam je cilj da sličnu situaciju za nekoliko godina imamo i na sjeveru. Ne treba zaboraviti da svako renoviranje hotela na sjeveru ili otvaranje novog u tom području predstavlja impuls za razvoj i grada i ruralnih predjela, odnosno poljoprivrede i seoskog domaćinstva istakla je naša sagovornica dodajući da se zalažu da kao država obezbijede infrastrukturu, kako bi investitor imao osnovne uslove da uloži i napravi turistički kompleks”, navela je ona.

Dakle, kako naglašava, posao države je da obezbijedi električnu energiju, vodu, put i tek onda možete pozvati ozbiljnog investitora za sto.

“To dovoljno govori koliki će značaj auto-puta biti kada se završi, za sve nas. Ako treba da izdvojim neki projekat na kome se radi a za koji smatram da na zaista poseban način izdvaja Crnu Goru u odnosu na region, bila bi to Đalovića pećina, čiji će nakit i ukrasi ovoj zemlji obezbijediti izuzetan imidž”, napomenula je Brajović.

Avio-dostupnost, kako ističe, je veoma važna jer zbog svoje saobraćajne infrastrukture, Crna Gora je još uvijek pretežno avio-destinacija.

“U tom smislu, uvođenje svake nove avio-linije znači i napredak u broju turista sa tog tržišta. Upravo kao rezultat bolje povezanosti sa gradovima Zapadne Evrope bilježimo dvocifrene stope rasta iz Njemačke, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva… Pored uticaja na rast broja turista sa naših ciljanih emitivnih tržišta, uvođenje novih letova ima značajan uticaj na bolju vidljivost Crne Gore. Što se tiče broja niskotarifnih avio-kompanija koje trenutno realizuju letove prema i iz Crne Gore, prisutno je devet i to „Rajaner”, „Izi džet”, „Viz er”, „Eurovings”, „Norwegian Air Shuttle”, „Transavia France”, „Lauda Motion”, „Pobeda” i „Flaj Dubai””, rekla je Brajović.

Kada je riječ o irskoj aviokompaniji „Rajaner”, kako navodi, ona saobraća ka aerodromu Podgorica iz Brisela, Londona, Stokholma i Berlina tokom cijele godine.

“Nove rute u ovoj godini su Bolonja i Barselona, koje će takođe biti cjelogodišnje rute, dok će sa Vroclavom saobraćati tokom špica ljetnje turističke sezone. Takođe, „Izi džet” saobraća ka aerodromu Tivat iz Londona i Mančestera tokom ljetnje IATA sezone i iz Ženeve tokom špica ljetnje sezone, dok „Viz er” saobraća iz Memingena, Milana i Budimpešte tokom cijele godine, kao i Varšave i Katovica tokom špica ljetnje turističke sezone. „Rajaner“ je treći prevoznik prema ostvarenom prometu na crnogorskim aerodromima, „Viz er“ je na sedmom, a „Izi džet“ na desetom mjestu u 2017. Ono što je važno napomenuti jeste da se na svim navedenim letovima saobraća uglavnom na nivou dva leta nedjeljno”, naglašava Brajović.

Kada je u pitanju auto – put Bar – Boljare čije otvaranje očekujemo iduće godine, Brajović ističe da je uvjerena da će to omogućiti turistima bolji pristup, a i investitorima da ulažu u sjever.

“Stvoriće se dodatne pretpostavke za razvoj i unapređenje turizma, poljoprivrede i ukupne ekonomije na sjeveru. Ono što je jako važno jeste da će vrijeme putovanja od Kolašina do Podgorice biti znatno skraćeno, umjesto dosadašnjih sat i po biće potrebno pola sata kako bi se prešlo ovo rastojanje. Kada ljudima obezbijedite mobilnost, povećava se broj razmijenjenih roba i usluga, stiču se nova iskustva i sve to doprinosi kreiranju boljeg turističkog proizvoda”, ocjenjuje Brajović dodajući da je tim povodom jedan dio hotela osposobio svoje smještajne kapacitete kroz rekonstrukciju i adaptaciju te danas posluju sa više zvjezdica nego ranije.

Uskoro otvaranje hotela Lokve, ,Plavsko jezero…

Kako je najavila Brajović, uskoro će u Beranama biti otvoren adaptiran i renoviran hotel Lokve u sklopu kojeg već tri godine uspješno posluje i skijalište.

Takođe se očekuje da će ubrzo vrata turistima otvoriti i hotel Plavsko jezero u Plavu, koji je trenutno u fazi renoviranja. Kada je riječ o smještajnim kapacitetima na Žabljaku i Kolašinu, važno je napomenuti da su ova dva grada već prepoznata kao skijaški centri koji su izuzetno posjećeni tokom zimske i ljetnje sezone.

“Jedan od hotela koji su unaprijedili svoje kapacitete jeste „Four points By Sherathon“, nekadašnji hotel „Lipka“, kategorije četiri zvjezdice sa raspoloživim kapacitetom cca 150 ležaja, a otvaranjem skijališta „Kolašin 1600“ stvoreni su neophodni preduslovi za realizaciju novih projekata i novih smještajnih kapaciteta. Na tom području očekujemo još jedan hotel iz „Marriott“ grupe. Kada govorimo o Žabljaku, njegova ponuda biće obogaćena nekada čuvenim hotelom „Durmitor”, koji bi trebalo da bude završen u roku od tri godine, a predviđena visina investicije iznosi 15 miliona kazala je Brajović.

Niskotarifne avio-kompanije dovele veliki broj turista

Brajović naglašava da je evidentno da je tokom proteklih nekoliko godina niskotarifnim avio-kompanijama na naše tržište došlo mnogo više turista nego ranije.

To rezultira povećanjem broja ostvarenih noćenja, ali i prihoda državi, turističkim i ugostiteljskim poslenicima. Takođe, što ima poseban značaj, smanjuje se zavisnost od samo određenog broja emitivnih tržišta.

“Izuzetno je povećan promet na aerodromima Podgorica i Tivat, a sezone su iz godine u godinu sve duže. S obzirom na to da je jedan od strateških ciljeva naše zemlje da postane cjelogodišnja destinacija, vjerujemo da smo na ovaj način dobro utabali put ka ostvarenju tog cilja”, kazala je Brajović.

Osim toga, ona smatra da je veliki značaj i za građane kada se otvore granice i kada dođu niskotarifne kompanije pristupačne „običnom čovjeku“.

“Upoznavanjem drugih i drugačijih kultura i sistema, naše društvo napreduje u svakom segmentu, a putovanja ne predstavljaju samo luksuz bogatih. Dakle, jeftini letovi nijesu samo dragocjeni za turističke svrhe, već i za kompletan napredak države i njenog stanovništva”, zaključila je Brajović.

Izvor: Pobjeda