IZETBEGOVIĆ OCIJENIO

“Republika Srpska se militarizuje”

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je da su izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o BiH uglavnom korektne i da on nikada ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, ali da suverenitet ne pominje i “ničim se ne ograđuje od sve otvorenijih separatističkih izjava Milorada Dodika”.

Izetbegović je to rekao na svečanoj sjednici GO SDA, povodom 29 godina od osnivanja stranke, navodeći da su Vučić i Dodik često “zajedno, nasmijani i zagrljeni”, prenosi Klix.

“Čemu onda vjerovati – verbalnoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, ili neverbalnoj i konkretnoj podršci čovjeku koji taj integritet svakodnevno dovodi u pitanje? I Republika Srpska se militarizuje, mimo Ustava i zakona. Uvodi se rezervni sastav policije, nabavljaju se vojne puške za policiju, prave se vježbe zajedno sa srpskom policijom pri čemu se prelazi državna granica”, rekao je Izetbegović.

On je dodao i kako ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin daje izjave kako “Republika Srpska nema vojsku, ali ima srpski narod”, kao i da Milorad Dodik crta neke nove karte Balkana, Republiku Srpsku naziva “Zapadnom Srbijom”.

On je za Dodika rekao da se dolaskom na vlast postepeno pretvorio od socijaldemokrate u agresivnog nacionalistu, navodeći da već deceniju opstruiše vitalno važne procese za zemlju i njene građane, poput procesa pomirenja, integraciju u EU, integraciju u NATO.

Govoreći o Rusiji, on je rekao da je ta zemlja sve prisutnija u regionu i da sve pristrasnije staje na stranu Srba u Srbiji i BiH, ali i da SAD, uprkos politici koju vodi predsjednik Donald Tramp, ne odustaje od uticaja na Balkanu.

Izvor: RTCG