Potpuno se izmijenila politička slika Rožaja, bar sudeći prema rezultatima istraživanja koje je sprovela renomirana agencija za istraživanje javnog mnjenja na uzorku od 550 građana Rožaja. Prema tim rezultatima rejtinzi stranaka u Rožajama u odnosu na lokalne izbore 2014 godine potpuno su se izmijenili. Ako bi lokalni izbori bili održani u nedelju,istraživanje pokazuje da je u ovom trenutku 61 odsto punoletnih gradjana Rožaja  opredijeljeno kome će dati glas, pokazali su rezultati istraživanje javnog mnjenja  sprovedenog od 19. do 24. aprila Istraživanje je obuhvatilo pitanja iz oblasti ekonomije, borbe protiv korupcije,  te rejtinga političkih partija i političara u Rožajama.

 

Najveći broj onih koji bi glasali, podržali bi DPS 29 odsto, U ovom slučaju, u lokalni parlament bi ušla i Bošnjačka Stranka (BS) 25,1, zatim Socijaldemokratska Partija (SDP) 5,3, Bošnjačka Demokratska Zajednica (BDZ) 4,3 i  Liberalna Partija (LP) 3,7 odsto. Sa druge strane, van odborničkih klupa bi ostali Socijalistička Narodna Partija (SNP) 2,7 odsto, ali i  Socijaldemokrate (SD) sa 2,3 odsto.

Zanimljiv je i podatak da bi 8,6 odsto građana podržalo neku drugu stranku, koja nije nijedna od ovih koje su učestvovale u istraživanju. čak 21 odsto Rožajaca je neodlučno ili ne že­le da odgovore za koga bi glasali.

Rejting Bošnjačke Stranka koja je na prošlim  lokalnim izborima imala skoro apsolutnu većinu drastično je pao, a anketirani gradjani Bošnjačku Stranku su označili  kao glavnog krivca za lošu ekonomsku situaciju u Rožajama, povećanje  nezaposlenosti, nepotizam , kao stalnu migraciju i iseljavanje stanovništva iz Rožaja.

Rejting  DPS se ustalilo i  trenutno na 29 procenta podrške. S druge strane, očigledno je da DPS ima  veći potencijal od trenutno spremnih za glasanje. Koliko će se ovog potencijala pretvoriti u glasače, zavisi od toka izborne kampanje i političkih okolnosti u datom trenutku.

SDP je trenutno na čvrstih 5,3 odsto glasova. Posle rascjepa u Partiji SDP  se revitalizovao, ima određenu snagu.  Ono što je za njih dobro jeste vraćanje u život i trend rasta.

Bošnjačka Demokratska Zajednica (BDZ)  prema istom istraživanju ima 4,3 odsto podrške i to je takođe manje – više stabilno.

Liberalna Partija  trenutno kao vanparlamentarna partija u Rožajama je iznad je cenzusa sa  3,7 posto, ako se nastavi ovakav trend mogu očekivati povratak u lokalni parlamenat. Rejting LP je baziran gotovo isključivo na njihovom lideru Muneveru Baloti i zavisno od njegovog rada možemo očekivati promjene rejtinga te partije.                                               Socijalistička Narodna Partija sa rejtingom 2,7 odsto je ispod cenzusa vjerovatno  kao posljedica  potresa u toj partiji u zadnje vrijeme  i najvažniji zadatak SNP u Rožajama  biće da opstane na političkoj sceni. Ima ljudi koji su se izjašnjavali da bi glasali za SNP ili DF ali nije to neki veliki broj. Birači SNP su podeljeni između te opcije i DF, ali postoji i značajan dio onih koji se nisu opredijelili, a odakle SNP crpi podršku za prelazak eventualnog cenzusa .

A koliko su se rejtinzi zapravo promijenili u ovim godinama velikih promjena možda se najbolje vidi iz odgovora na pitanje koliko nas pozitivno misli o pojedinim strankama.
Prije godinu dana o BS-u  je pozitivno mislilo 44 odsto građana. Danas samo 22 odsto Rožajaca pozitivno ocenjuje rad BS-a.
O DPS-u  pozitivno je  mislilo samo 18 odsto, a danas dvaput više – 36 odsto građana.
SDP je sa  8 odsto pozitivnih utisaka građana ranije, danas pozitivno misli 12 odsto građana.

Kako je navedeno, istraživanja rađena na total populaciji na pitanje kojem političaru najviše vjerujete pokazuje da 25 odsto građana Rožaja vjeruje lideru DPS-a Bećiru Kalaču ,pet procenata manje 20  procenata lideru Bošnjačke Stranke Ameru Nokiću .Slijede lideri Socijaldemokratske Partije Izet Bralić sa 14 procenata, i BDZ-a Hazbija Kalač sa 13.Lider Liberalne Partije Rožaje Munever Balota  ima oko 5  procenata podrške.Podrška liderima ostalih partija je minimalna.

Podsjetimo na lokalnim izborima održanim 25. maja 2014. godine ,pojedine izborne liste dobile su sljedeći broj glasova, i to:

  1. Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) –Hazbija Kalač 509 glasova
  2. SDP – Čist Izbor za Rožaje 1992 glasova
  3. Socijalistička narodna partija Rožaje 107 glasova
  4. Za evropsko Rožaje – Milo Đukanović 5002 glasova
  5. Bošnjačka stranka – Rafet Husović 6844 glasova

Primjenom člana 95 Zakona o izboru odbornika i poslanika, utvrđeno je da su pojedine izborne liste za izbor odbornika u Skupštinu opštine Rožaje dobile sljedeći broj mandata:

  1. Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) – Hazbija Kalač 1 mandat
  2. SDP – Čist Izbor za Rožaje 4 mandata
  3. Socijalistička narodna partija Rožaje 0 mandata
  4. Za evropsko Rožaje – Milo Đukanović 12 mandata
  5. Bošnjačka stranka – Rafet Husović 17 mandat

Izvor:LP Rožaje