Reagovanje OO DPS-a, na saopštenje OO URA Bijelo Polje

0
652

Saopštenje OO URA, kojem je inače jedini politički koncept da na svim nivoima besmisleno napada i osporava rezultate rada demokratske partije socijalista, zbog neozbiljnih stavova i proizvoljnih konstatacija, ne bi zavređivalo nikakav analitičan odgovor ali zbog odgovornosti koju imamo prema građanima Bijelog Polja moramo istaći sljedeće:

   Bijelo Polje će  u ovoj godini biti infrastrukturno bogatije za 29.3 miliona eura, koliko iznosi plan uređenja prostora, koji je bez i jednog glasa protiv, usvojen na decembarskoj sjednici lokalnog parlamenta i koji je kao i sve značajne odluke organa lokalne uprave odmah objavljen, pa kako tada tako  i sada, javno dostupan svim zainteresovanim građanima i svim drugim subjektima. to ipak najbolje govori o realnosti, nasuprot, od ure pomenutom, “šminkanju” stvarnosti.

Ako izuzmemo zlonamjerne ali i neke možda subjektivno dobronamjerne interesente, ponovićemo da će objektivni morati konstatovati najznačajnije projekte u novijoj istoriji našeg grada koji se realizuju u ovoj godini; valorizaciju bjelopoljske strane Bjelasice koja je u punom zamahu, započetu realizaciju projekta đalovića pećine, već značajno odmaklu izgradnju gradskog kolektora, rekonstrukciju gradskog trga koja je u toku, završen novi objekat škole u dobrakovu, pripremu izgradnje novog objekta škole“ Dušan Korać“, most Sutivan-Njegnjevo, potpuno novu led rasvjetu na teritoriji čitave opštine u ovoj godini, tri nove fabrike u biznis zonama, početak izgradnje novog poslovnog centra na 15.000m2 itd itd.

Problemi koji su zadesili većinu lokalnih samouprava u Crnoj Gori, na sjeveru gotovo bez izuzetka, nijesu zaobišli ni Bijelo Polje. napominjemo da se već godinama najveći dio finansijski izuzetno vrijednih programa uređenja prostora, isključivo zahvaljujući dobro pripremljenim projektima od strane lokalne uprave, finansira iz eksternih izvora a ne iz lokalnog budžeta, koji se nalazi u trećoj godini procesa 10-ogodišnjeg plana finansijske konsolidacije, koji je takodje usvojila Skupština Opštine Bijelog Polja. u tom smislu se obaveze koje opština ima prema državi, bankama i dobavljačima potpuno redovno izmiruju. takođe, je u prošloj godini, sporazumno, za 120 izvršilaca smanjen broj zaposlenih, radikalno su racionalizovani svi operativni troškovi lokalne uprave i taj proces nastavljamo i u ovoj godini.

Kada su u pitanju lična primanja zaposlenih, opšte je poznato da postoje kašnjenja koja se prenose više od decenije ali da se svake godine u prosjeku isplati 12 zarada, te da je to u finansijskom smislu glavni preostali problem lokalne uprave. činjenica je medjutim da je u poslednjih 6 mjeseci isplaćeno 8 zarada, od čega u ovoj godini 4 i u toku je isplata sljedeće. najveća pažnja u ovoj godini će biti posvećena upravo rješavanju ovog problema.

Kada su u pitanju drugi nedobronamjerni navodi iz vašeg saopštenja, dovoljno je reći da ni pitanje koje ste stavili kao centralnu temu  nijeste uspjeli da istinito prikažete i ako u njemu nema ničega nejasnog. naime, visinu donacije i cijenu koštanja prve faze projekta rekonstrukcije gradskog trga ste, vjerovatno u skladu sa vašim načelima istinitosti i pravičnosti, proizvoljno udvostručili, a o čemu vas demantuje i sami pogled na gradilišnu tablu na kojoj je sve jasno istaknuto. no da su vam sve tvrdnje bar samo polovično netačne..

Većina je neistinita u potpunosti, poput tvrdnje da je “nagrada za pobjedničku zamisao dodjeljivana nekoliko puta”, ali valjda vjerujete da “prezreni” i “otupjeli” gradjani, kako nas nazvaste u vašem saopštenju, ne vjeruju činjenicama i svojim očima nego željno čekaju da ih vi prosvijetlite vašim političkim stavovima i iskustvom. To što žalite što svojim radom zavrjedjujemo pažnju medjunarodnih institucija, evropskih fondova, donatora i vladinih ministarstava i direkcija i na taj način uspijevamo da realizujemo najvažnije infrastrukturne projekte bitne za život naših sugradjana, nas takodje ne čudi, logika kod vas ne postoji, bitno je samo uzburkati strasti jeftinim izrazima, time preferirajući da se postane politička ekskluziva, kada bi to tako bilo moguće..

Razumijemo dakle potrebu zavrjedjivanja pažnje političke javnosti od strane nepoznatih političkih subjekata, ali vjerujte da gradjani znaju da se to na dugi rok može činiti samo ozbiljnim radom, razvojnim programima i odgovornim političkim djelovanjem,kazali su u svome saopštenju iz OO DPS-a Bijelo Polje koje su dostavili Portalu sjevercg.