U ITALIJI

Rat u vladajućoj koaliciji zbog migranata

Italijanski premijer Đuzepe Konte optužio je desničarskog ministra unutrašnih poslova Matea Salvinija za nelojalnost i opsesiju zaustavljanjem imigracije. Salvini odgovorio da mu je opsesija samo bezbjednost građana.

U otvorenom pismu Salviniju, Konte je naveo da je ubijedio šest zemalja Evropske unije da prihvate migrante koji se nalaze na brodu humanitarne organizacije “Open arms” i optužio ga za “nelojalnu kolaboraciju”, jer je, tvrdi, pogrešno interpretirao Konteov stav.

“Razumijem vašu religioznu i opsesivnu usredsređenost da pitanje imigracije svodite na formulu ‘zatvorenih vrata’. Vi ste politički lider i legitimno pokušavate da konstantno povećavate podršku birača”, napisao je Konte, prenosi Rojters.

Salvini je uzvratio rekavši da je kriv za opsesiju bezbjednošću italijanskih građana i borbom protiv trgovaca ljudima, ali i protiv nevladinih organizacija koje su im saučesnici.

“Za ovu opsesiju plaća me 60 miliona Italijana”, naveo je Salvini.

Novi politički potres intenzivirao je otvoreni rat u vladajućoj koaliciji i prijeti da ugrozi pripreme za usvajanje budžeta za sljedeću godinu na jesen, dok zemlja pokušava da se izbori sa ogromnim javnim dugom, navodi Rojters.

Agencija komentariše da Konte i Salvini koriste migrantsko pitanje u pedizborne svrhe radije nego da potraže rješenje sa partnerima Italije.

Konte, koji nije član nijedne partije, iskoristio je slučaj kada je Salvini odbio da dozvoli ulazak spasilačkog broda sa migrantima u Italiju, kao priliku da “poravna račune” sa liderom jedne od vladajućih stranaka, Lige, koja je prošle nedjelje pokrenula postupak za izglasavanje nepovjerenja vladi.

Salvini je tada rekao da je koalicija sa antisistemskim pokretom Pet zvijezda propala i pozvao na nove izbore, poslije kojih bi mogao da postane novi premijer.

Pokret Pet zvijezda i opoziciona Demokratska stranka su, međutim, prekinuli debatu o izglasavanju nepovjerenja vladi i otvoreno se spremaju da formiraju koaliciju, kako bi marginalizovali Salvinija.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, pokret Pet zvijezda je izgubio polovinu podrške svojih glasača od kada je u junu prošle godine udružio snage sa Ligom, dok je Salvinijeva partija postala najpopularnija u Italiji.

Izvor: Tanjug