PROGRAM ZA 2019.

Rast životnog standarda ključni cilj Vlade

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila je Program rada za 2019. godinu.

Prioritetni ciljevi Vlade u 2019. godini je nastavak dinamičnog procesa evropske integracije

Potpredsjednik za ekenomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović poručio da je  ključno opredjeljenje Vlade u ovoj godini stvaranje uslova za rast životnog standarda građana.

Prioritetni ciljevi Vlade u 2019. godini je nastavak dinamičnog procesa evropske integracije, snažan ekonomski rast, suzbijanje sive ekonomije i unapređenje javnih usluga.

Nakon sjednice Vlade je saopšteno i da je nastavak dinamičnog procesa evropske integracije prvi cilj Vlade.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin kazao je da će snažan fokus Vlade ove godine biti na unapređenju javnih usluga.

“Biće uloženi dodatni napori da građani osjete efekte reformi. To je mjerilo našeg ukupnog uspjeha. Osnovni zadatak je prilagođavanje javne uprave potrebama građana i privrede”, poručio je Pažin.

Imajući tu misiju na umu, kako je rekao Pažin, postavili su vrlo konkretne i mjerljive ciljeve u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

“Ove godine očekujemo da ispunimo uslove za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavalja, dobijanje jasnih smjernica od evropskih partnera za konačno zatvaranje pregovora u ključnim poglavljima posvećenim vladavini prava, i postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja,“ saopštio je Pažin.

Pažin je kazao da će Vlada uložiti dodatne napore da građani osjete efekte reformi i dodao da je osnovni zadatak prilagođavanje javne uprave potrebama građana i privrede.

On je najavio da je plan Vlade da već u prvom kvartalu utvrdi predloge zakona o medijima i zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio-Televiziji Crne Gore. Kako je naveo, nacrti medijskih zakona su trenutno na javnoj raspravi.

U drugom kvartalu, saopštio je on, Vlada planira da utvrdi Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prema njegovim riječima, u trećem kvartalu je planirano utvrđivanje Predloga zakona o unutrašnjim poslovima.

U četvrtom kvartalu planirano je donošenje Predloga zakona o alternativnom rješavanju sporova koji će, kako je rekao, obezbijediti građanima i privredi znatno brži i jeftiniji način rješavanja sporova, izvan dugotrajnih sudskih postupaka.

„Donošenjem ovog zakona, građani će dobiti bolji pristup pravdi, a poslovna zajednica pouzdaniji oslonac za stvaranje nove vrijednosti u društvu“, istakao je potpredsjednik Vlade.

Izvor: RTCG