Rast zarada u zdravstvu i do 35%

Zarade zaposlenih u zdravstvu od 1. januara naredne godine prosječno bi bile više i do 35%, saopšteno je na pres konferenciji Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija.

Zarade bi, kao je precizirano, rasle po dva osnova i to po osnovu promjene poreskog opterećenja na zarade i za dodatnih 12,5 odsto kroz povećanje koeficijenata medicinskom kadru.

„Trenutna prosječna zarada za medicinski kardar iznosi 589 eura uvećana će biti 794 eura. Dakle nominalno prosječno povećanje za medicinski kadar biće 205 eura što je u prosjeku 35%. Nemedicinski kadar, prosječna neto zarada je 550 eura, dok će uvećana iznositi 693 eura. Dakle nominalno povećanje je 142,6 eura ili 25,9 odsto“, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Kumulativno, kako je saopšteno, zarada i medicinskog i nemedicinskog kadra nominalno prosječno će biti uvećana oko 174 eura ili oko 30,5 odsto.

Veće povećanje, kako je saopšteno, ostvaruju zaposleni sa nižim koeficijentima.

Kada su u pitanju konkretni kadrovi, srednja medicinska sestra bi nakon plate od 412,6 eura mogla dobiti povećanje na 578,6 eura, odnosno 40,3 odsto.

Medicinska sestra sa visokom stručnom spremom primaće neto platu uz povećanje od 194 eura.

Kada su u pitanju doktor medicine, stomatologije, diplomirani farmaceut, zatim izabrani doktor, povećanje će iznositi 208,5 eura odnosno 32,3 odsto, navedeno je na pres konferenciji.

Prema riječima ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović ovaj plan bi u zavisnosti od usvajanja budžeta mogao da stupi na snagu već od 1. januara 2022. godine.

„Povećanje zarada zdravstvenim radnicama je dug države prema onima koji spašavaju ljudske živote. Naš cilj je da zadržimo ljekare u zemlji i popravimo uslove njihovog života“, kazala je ministarka i dodaa da je to samo početak.

„Zajedničkim djelovanjem Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Ministarstva zdravlja iznijeli smo plan i predstavncima sindikata sa kojim su oni zadovoljni. Oni su davnih dana zaradili sve što je ova vlada naumila da uradi“, kazala je Borovinić Bojović.

Ministar finansija i socijalnog staranaj Milojko Sajić dodao da je ne bismo bili u fiskalno povoljnoj situaciji da nije bilo ministarke zdravlja i svih zdravstvenih radnika.

„Od međunarodnih institucija dobili smo pohvale za rad Ministarstva zdravlja posebno tokom kovid krize“, kazao je Spajić i zahvalio se na požrtvovanju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE