Džaferi je rešenje potpisao nakon što je kasno popodne raspušten parlament da bi se osiguralo da izbori budu održani na datum koji su oktobru prošle godine dogovorili lideri parlamentarnih stranaka.

Predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Džaferi raspisao je večeras vanredne parlamentarne izbore za 12. april.

Džaferi je rešenje potpisao nakon što je kasno popodne raspušten parlament da bi se osiguralo da izbori budu održani na datum koji su oktobru prošle godine dogovorili lideri parlamentarnih stranaka.

Dogovor o vanrednim parlamentarnim izborima 12. aprila stranački lideri su postigli nekoliko dana nakon što je EU po treći put odložila davanje datuma za početak pregovora o prijemu Sjeverne Makedonije.

Parlament Sjeverne Makedonije raspustio se danas popodne radi vanrednih parlamentarnih izbora 12. aprila.

Parlamenet je odluku o svom raspuštanju donio na prijedlog predsjednika Sobranja Talata Džaferija (DUI), koji bi danas trebalo da raspiše izbore.

Redovan termin za parlamentarne izbore u Sjevernoj Makdondoniji bio je decembar ove godine.

Džaferi je istakao da je odlučio da danas bude “Dan D”, 55 dana prije izbora, jer je to krajnji termin za raspuštanje da bi se osiguralo da izbori budu 12. aprila, na datum koji su u oktobru prošle godine dogovrili lideri parlamentarnih stranaka.

Za odluku o raspuštanju je glasalo 108 poslanika u parlamentu sa 120 mesta, a nije bilo uzdržanih ili glasova protiv te odluke.

Džaferi je ranije najavio da će parlament biti raspušten 12. februara, ali je to odložio za nekoliko dana da bi bili donijeti “neki važni zakoni”, među kojima o tužilaštvu koji je EU poručila da očekuje već sada.

U poslednjih nekoliko sati rada parlamentarna većina je, uz protivljenje najveće makedonske opzicione partrije VMRO-DPMNE, uspjela da obezbedi dvotrećinsku podršku za zakone o javnom tužilaštvu i o Savetu tužilaca i izmene Zakona o odbrani, na čijem je usvajanju insisitrala vladajuća SDSM.

Donošenje novog zakona o tužilaštvu, iako nije formalni uslov da EU odobri početak pregovora o prijemu Sjeverne Makedonije u Uniju, EU je više puta poručila da će smatrati pozitivnim znakom da se reforme sprovode i da se u Skoplju ozbiljno shvata suzbijanje kriminala i korupcije, dok je Zakon o odbrani potreban radi usaglašavanja s NATO.

O održavanju vanrednih parlamentarnih izbora 12. aprila dogovorili su se prošle godine u oktobru na sastanku lideri parlementarnih stranaka s predsjednikom Republike, pošto EU po treći put nije odredila datum za početak pregovora o prijemu Severne Makedonije u svoje redove.

Izvor:Vijesti