Nepoželjne prakse u društvu morale bi dobiti konkretnu manifestaciju u borbi za pravo na dostojanstven rad svih, poručio je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, u čestitki povodom Prvog maja.

Činjenica je, poručujio je Bečić, da živimo u državi u kojoj se prava radnika svakodnevno i bezobzirno krše.

“Činjenica je, takođe, i to da je stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori nikada veća. U takvim uslovima, Prvi maj, praznik rada, prije predstavlja povod za malo nostalgije za vremenima kada su se prava radnika poštovala više nego danas, nego što predstavlja datum na koji bismo imali razloga da se pohvalimo nekim rezultatom ili nivoom do kojeg smo, u oblasti poštovanja prava radnika, kao i u oblasti poštovanja samog rada, kao društvo, uspjeli da dospijemo”, navodi se u čestitki.

“I dalje se ovdje bespoštedno eksploatišu zaposleni. I dalje i zaposleni i nezaposleni, jednako strijepe od socijalne i ekonomske nesigurnosti. I dalje poslodavci, uz rijetke izuzetke, gledaju isključivo vlastiti interes dok za potrebe zaposlenih nemaju sluha. I dalje su naša država i naša zajednica snažno obilježene nejednakom dostupnošću poslova za svakoga ko konkuriše”, kaže Bečić.

Upozorava da se daleko više pažnje, prilikom razgovora za posao obraća na političku profilaciju kandidata, dok su znanje, stručnost i obrazovanje od drugostepenog značaja, ako su, kako kaže, u percepciji onih koji o svemu tome odlučuju, od značaja uopšte.

“I dalje su radna mjesta tek moneta za potkusurivanje predizbornih obećanja. I dalje se zaposleni najčešće pominju u kontekstu ‘jedan zaposleni – četiri glasa'” poručuje Bečić.

U pomenutim okolnostima, intimno i duboko protivljenje svih nas ovakvim, nepoželjnim praksama u našem društvu, moralo bi dobiti konkretnu manifestaciju u onome što je borba za prava na dostojanstven rad, koje je jedno od fundamentalnih ljudskih prava, zaključuje se u čestitki uz želju da “sljedeći Prvi maj dočekamo u značajno izmijenjenom sveukupnom društvenom ambijentu”.

izvor: rtcg.me