Nakon nekog vremena, jednostavno se toliko vežete za njih, postajete drugari, zapravo i porodica. Ono što je jako važno istaći jeste da su oni kao sva druga djeca, samo što zahtijevaju malo više ljubavi i pažnje, kazala je Evica Krgović.

Uprkos problemima koje donosi pandemija virusa korona, djeca sa smetnjama u razvoju imaju potencijal da vode živote koji ih ispunjavaju i da doprinesu socijalnoj, kulturnoj i ekonomskoj vitalnosti svojih zajednica. Za njih može biti posebno teško da napreduju, ali uz podršku stručnih radnika Dnevnog centra “Tisa”, mnogi od njih to i uspijevaju-kazala je Evica Krgović, stručna radnica u “Tisi”.

Brojnim servisima podrške, kako ističe, čine sve kako bi djeca sa smetnjama u razvoju živjela bolje i kvalitetnije.

-Ovo je izrazito težak posao, ali ujedno i divan. To je zapravo više od posla, to je humani poziv koji od vas zahtijeva posvećenost i požrtvovanost. Nakon nekog vremena, jednostavno se toliko vežete za njih, postajete drugari, zapravo i porodica. Ono što je jako važno istaći jeste da su oni kao sva druga djeca, samo što zahtijevaju malo više ljubavi i pažnje, to je ono što ih čini posebnim, a mi kroz naš rad nastojimo da im uljepšamo svakodnevni život. Iako to zna nekada da bude prilično naporno i stresno, na kraju dana njihov osmijeh liječi sav umor, otklanja sve teškoće i to je ono što nas motiviše da im se opet vraćamo. Bezbjednost djece je naš apsolutni prioritet, zato i imamo određene procedure. Svi imaju različite smetnje i potrebe, tako da se nekada i mi sami izgubimo, ne znamo kako da odreagujemo, ali smo mali i uigran tim, tako da sve zajednički uspijevamo da prebrodimo-kaže Krgović.

Nove terapije, redovna obuka

U “Tisi” neumorno rade na poboljašnju uslova za boravak kako u infrastrukturnom smislu tako i kroz uvođenje niza novih terapija, što zahtijeva i edukaciju stručnih radnika.

-Tokom proteklih godina sam prošla niz seminara, pohađala sam razne obuke, kako bih djeci i mladima pružila što kvalitetniju podršku. Nedavno su završeni seminari za art-okupaciju i asistivnu tehnologiju. Moram istaći da djeca posebno vole art-okupacione terapije, koje podrazumijevaju rad sa vunom, svilom i dekupaž tehniku, tako da kroz kreativan rad mogu da izraze svoja osjećanja, a taj finalni proizvod im pruža veliki osjećaj zadovoljstva. Takođe, opremili smo i kabinet za asistivnu tehnologiju, što je omogućilo bolje komuniciranje sa korisnicima, a nama olakšalo rad, navela je Krgović.

image

Dodajući da svako dijete ima drugačije potrebe, pa u “Tisi” rade s njima na osnovu individualnih razvojnih planova.

-Svako dijete morate upoznati, morate znati anamnezu njegove bolesti, osluškivati potrebe, prepoznati njegov potencijal, kako bi izvukli maksimum. Zato se za svako dijete izrađuje individualni razvojni plan, koji ima jasne ciljeve, pa se njime rukovodimo u radu. Nekada te ciljeve nije lako dostići, ali ne odustajemo, jer i najmanji pomak nam daje motivaciju da dalje radimo -kazala je Krgović.

Ona je istakla da, nažalost, i dalje postoje stereotipi i predrasude o djeci i mladima sa smetnjama u razvoju.

-Zbog toga moramo dodatno uticati na svijest ljudi, jer kvalitet života te djece zavisi od naše pažnje i brige-poručila je Krgović.

Izvor: dan.co.me