OBRAĆANJE NA CRVENOM TRGU

Putin: Proslavljamo pobjedu koja je bila jedinstvena

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je, u obraćanju na Paradi pobjede na Crvenom trgu, da Rusija aktivno sarađuje sa svima koji su spremni da se na dijelu suprotstave terorizmu i ekstremizmu i pozvao sve države na stvaranje efektivnog i za sve ravnopravnog sistema bezbjednosti.

“Poklanjamo se pred sjećanjem na očeve, djedove majke, muževe, žene, braću i sestre, tugujemo za veteranima koji više nisu među nama” naveo je Putin.

On je rekao kako je sjećanje na Otadžbinski rat savjest i odgovornost, i istakao da su neke zemlje u svijetu zaboravile ljudsko dostojanstvo i služile nacizmu.

“Poklanjamo se pred svim veteranima pobjednicima koji žive u raznim zemljama”, rekao je Putin, prenose agencije.

On je naglasio da podvig koji su zajedno izveli ne treba dijeliti, i da Rusija proslavlja pobjedu koja je jedinstvena.

“Lekcije tih ratova su aktuelne i radićemo sve što je neophodno da bi se obezbijedila visoka borbena gotovost oružanih snaga i odbrambeni potencijal najsavremenijeg nivoa”, kazao je Putin.

Foto: Beta/AP

Šef ruske države je istakao da je zakletva koja je predata današnjim pokolenjima branilaca otadžbne glavni zalog za apsolutnnu pouzdanost i nepobjedivost ruskog oružja.

On je rekao da se svake godine sve jače osjeća moć tog podviga bez presedana, i da “danas shvatamo nevjerovatnu vrijednost ratnog trijumfa ruskog naroda kojim je zaštićena i spašena Rusija.

“U istoriji našeg naroda ima mnogo istorijskih momenata, ali pobjeda nad fašizmom i kazna nacistima koji su se proglasili višom rasom je najveći podvig”, rekao je Putin.

Izvor: Mina