Puteve saniraju da snijeg sakrije nerad

Na području opštine Pljevlja sanacija seoskih putnih pravaca i ove godine počelo je na kraju građevinske sezone. Trenutno se izvode radovi na putnom pravcu od Pljevalja prema Bobovu. Stanovnici Bobova tvrde da sadašnji radovi, pred sniježne padavine, ne daju nikakve rezultate. Konstatuju da se, nažalost, tako radi u poslednjih četiri godine iako oni ovakve postupke opštinskih vlasti stalno kritikuju.

-Očigledno je da se putevi saniraju u mrtvu jesen sa ciljem da snijeg pokrije i sakrije loše urađene poslove. Tako se radi poslednjih godina i niko ništa ne čini da bi se takva praksa promijenila – ističe predsjednik MZ Bobovo Neđo Ćirković.

On tvrdi da sve što se sada radi, kako kaže, u nevrijeme na saobraćajnoj infrastrukturi uzaludan je posao.

Kaže da se još nije sreo sa radnicima preduzeća Lokalni putevi, ali da je obaviješten da su radovi na sanaciji oštećenja na putu počeli.Ćirković ističe da će u Bobovu vrlo brzo pasti snijeg, kao i da će mehanizacija koja bude čistila puteve opet izazvati oštećenja.

– Da je put rekonstruisan početkom proljeća, mještani sela, njihova rodbina koja je dolazila tokom ljeta, turisti i mnogi oni koji su davno otišli iz Bobova imali bi korist. Međutim, sada od rekonstrukcije nema niko koristi – podvlači Ćirković i ističe da se u opštinskoj upravi ne vodi računa o tome kako da se pomogne mještanima najudaljenijih pljevaljskih sela.

-Da neko vodi računa o tome konsultovao bi mještane naših sela ili bi makar saslušao šta mi to pričamo prilikom medijskih nastupa – kazao je Ćirković.

U Mjesnoj zajednici Bukovica, od mještana saznajemo da se nije radilo na sanaciji seoskih puteva. Posebno teška situacija je kada su u pitanju bukovička sela Srečanje, Ajlovine, Draškanovići i Geuši, koja su preko šesdeset kilometara udaljena od Pljevalja, a putevi su bukvalno uništeni. Do pomenutih sela, iz pravca Pljevalja, moguće je jedino doći uz pomoć terenskih vozila.

U pljevaljskom preduzeću Lokalni putevi, na sve kritike građana odgovaraju da oni imaju plan rada i da se istog drže.Međutim, ostaje nejasno zbog čega se Bobovo i sela MZ Bukovica nalaze među zadnjima kada je u pitanju plan rada ovog preduzeća.Nezvanično smo doznali da je glavni problem što preduzeće raspolaže sa izuzetno starom mehanizacijom.

-Dugogodišnje neulaganje u vozni park Lokalnih puteva sada uzima svoj danak.Imamo situaciju da je ovo preduzeće i pored dobre volje radnika nemoćno da završi svoje poslove na terenu. Nažalost, lokalna uprava neplanski troši novac i sasvim je sigurno da i u narednom periodu, ukoliko isti ljudi budu ostali na ovim pozicijama, neće biti bolje – tvrdi odbornik Nove u lokalnom parlamentu Milan Lekić.

Prioritet da imaju sela dalja od 30 kilometara
-Iz Bobova se samo uzima a Bobovo je zadnje u redu kada nešto treba da uloži u seosko područje, kaže predsjednik MZ Bobova Neđo Ćirković i pojašnjava da bi bilo dobro da postoji praksa da se prvo putevi saniraju prema onim selima čija je udaljenost od grada veća od 30 kilometara.

-Udaljena sela su izuzetno u teškom položaju upravo zbog toga što su daleko od grada, a kada su putevi loši onda je situacija još teža- kaže Ćirković.