“Mi smo danas ovdje da ukažemo na jednu duboko i višestruko bolnu situaciju, a koja nije samo dio naših ličnih teških iskustava već i indikator slabosti društva i države”, rekao je Slaviša Knežević.

Na raskrsnici na magistralnom putu Bijelo Polje-Ribarevine, u mjestu Rakonje danas je održan protest roditelja beba inficiranih 2014. u bjelopoljskoj Bolnici.

Blokada puta trajala je pola sata.

“Mi smo danas ovdje da ukažemo na jednu duboko i višestruko bolnu situaciju, a koja nije samo dio naših ličnih teških iskustava već i indikator slabosti društva i države… Posljedice neadekvatnog adresiranja ovog slučaja vidimo, na žalost, i ovih dana, i one će se ponavljati dok god i ovaj slučaj ne dobije pravedan epilog”, rekao je Slaviša Knežević otac jedne od inficiranih beba koja je i preminula.

Ljekari Opšte bolnice u Bijelom Polju, Tomislav Jeremić, Haka Tahirović, Zvonko Puletić i Jela CImbaljević oslobođeni su 14. oktobra u Višem sudu u Bijelom Polju optužbi da su krivi zbog infekcije pet beba od kojih je jedna preminula.

Oni su se teretili za teška djela protiv zdravlja ljudi u vezi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Ukinutom prvostepenom presudom Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni su na po sedam mjeseci zatvora, dok su Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević osuđeni na po šest mjeseci kućnog pritvora.

Apelacioni sud je tu odluku preinačio i osudio ih na po jednu godinu zatvora, dok je Vrhovni sud naložio ponovno suđenje.

Izvor: Vijesti