Purišić: Zahtjevi sindikata neodrživi i nepravedni

Zahtjevi sindikata, koji se odnose na izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, neodrživi su i dodatno bi ugrozili stabilnost penzionog sistema, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Purišić je gostujući u Dnevniku TVCG kazao da se o zahtjevima sindikata već razgovaralo i da su svi oni korak nazad, odnosno vraćanje u reformu iz 2003, koja se dovodi u pitanje.

“Ako bi se njihovi zahtjevi, onako kako su saopšteni usvojili, to bi značilo vraćanje u jedan period dodatne neodrživosti i nestabilnosti penzionog sistema, uvelo bi dodatnu nepravednost u taj sistem”, kaže Purišić.

Navodi i da većinu tih zahtjeva ne bi bilo racionalno prihvatiti.

“Nijedna od država EU nije odlučila da smanji period obračuna penzija sa 40 na 20 godina. Nijedna od tih država, ili skoro nijedna, nema rješenje da se samo sa 40 godina staža ide u penziju. Tim prijedlozima mi bi dodatno ugrozili stabilnost i održivost penzionog sistema”, kazao je Purišić.

Predlažući izmjene zakona Vlade se, kako navodi Purišić, vodila najboljom parksom koju ima EU u toj oblasti i strateškim dokumentima.

Cilj je, kako dodaje, obezbjeđenje stabilnosti i održivosti penzionog sistema, koja je u ovom trenutku upitna.

Podsjeća i da imamo oko 182.000 radnika i oko 130.000 penzionera, što je odnos 1,6 :1, dok je idealan 3:1. Zbog toga Vlada iz budžeta svake godine finansira Fond PIO sa dodatnih 100 miliona eura.

“Fond PIO u ovom momentu nije održiv, ova rješenja smo kreirali da bi povećali njegovu održivost i stabilnost i da bi ga učinili pravednijim”, naveo je ministar rada.

Upravo zbog toga predložene su izmjene zakona.

“Najznačajniji efekat ovih mjera je to što se i budući i sadašnji penzioneri mogu nadati da će njihove penzije biti održive”, poručio je Purišić i pozvao sindikate na nastavak socijalnog dijaloga.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE