ZK „Bihor“ iz Luksemburga je i ove godine organizovao sada već tradicionalni festival „Prvomajski susreti dijaspore u Luksemburgu 2017“.  I ove godine festival je organizovan na stadionu FK „Union 05 Tetange-Kayl“ 30. Aprila i prvoga maja. I ove, kao i predhodnih godina,  ovi susreti su okupili veliki broj doseljenika iz Crne Gore i drugih zemalja sa Balkana u Luksemburgu, a bilo ih je koji su doputovali iz susjednih zemalja Njemačke, Francuske, Belgije, te Holandije, Švajcarske i drugih evropskih zemalja.

Po slobodnoj procjeni festivalu je, u ova dva dana, prisustvovalo oko četiri hiljade posjetilaca. I sve je proteklo u savršenom redu, kako i dolikuje jednoj ozbiljnoj organizaciji kakav je ZK „Bihor“.
Samom festivalu prethodile su višednevne temeljite pripreme gdje je učestvovalo oko sto članova ovoga udruženja. Kada su pripreme bile gotove, na zelenom tepihu stadiona u gradiću Tetatange (Tetonž), samo nekoliko kilometara udaljenom od francuske granice, zabijeleli su se redovi šatora, te više servisnih štandova; slučajni prolaznik bi pomislio da ima pred sobom montažni grad. Prodavale su se i knjige i to je još jedan kuriozitet – već prvog dana u masi naroda vidio se jedan broj ljudi sa knjigom pod pazuhom.
Osamdeset i devet sponzora, preduzeća čiji vlasnici dolaze mahom iz Bihora i drugih mjesta sa sjevera Crne Gore, svjesni značaja festivala, stali su iza ove organizacije i svojim učešćem zagarantovali uspjeh.
Susrete je zvanično otvorio predsjednikUO ZK „Bihor“ dip. ing. Esko Halilović, koji je između ostalog rekao da se ovo udruženje još jednom pokazuje kao vrlo ozbiljna organizacija koja zna šta hoće.
Prvoga dana festivala imali smo priliku, pored prvorazredne zabave i dobre gozbe, vidjeti i nadmetanja u drevnim sportskim disciplinama: bacanje kamena s ramena, skok udalj i navlačenje konopca.

Izvor:Radio Petnjica