Tužno je da u 21. vijeku ima ovoliko sirotinje na našim prostorima, kao i to da ima mnogo djece koja priželjkuju kvalitetan obrok – kazao je Sead Kurtagić

ROŽAJE – Iako je Narodna kuhinja, koja radi u okviru rožajskog Dobrovoljnog društva „Merhamet”, zbog slabog priliva finansija i ranije radila u otežanim uslovima, otkad je počeo ramazanski post broj onih kojima je obrok neophodan porastao je za više od pet puta. Prema riječima Seada Kurtagića, predsjednika DD „Merhamet”, Narodna kuhinja radi isključivo za potrebe samohranih majki i samaca koji žive u teškim uslovima.

– Mi tokom cijele godine spremamo oko 54 obroka za pomenutu kategoriju stanovništva i skoro uvijek smo suočeni s finansijskim problemima. I pored toga, zahvaljujući donacijama, koje dolaze većinom od naših sugrađana koji žive i rade u inostranstvu, a dijelom i od naših sugrađana, tokom mjeseca Ramazana tradicionalno spremamo na stotine obroka kako bismo olakšali egzistenciju najugroženijeg stanovništva u našoj opštini – rekao je Kurtagić.

Naglasio je da je u Narodnoj kuhinji prvog dana Ramazana podijeljeno oko 260 toplih obroka.

– Naši korisnici su isključivo porodice koje su suočene sa problemom siromaštva. Kako te familije žive ostalih 11 mjeseci, mi ne znamo, ali s obzirom na to da su naši korisnici u vrijeme posta, nije teško zaključiti u kakvim uslovima žive i kakvu hranu konzumiraju, odnosno da li uopšte imaju šta da jedu. Tužno je da u 21. vijeku ima ovoliko sirotinje na našim prostorima, kao i to da ima mnogo djece koja priželjkuju kvalitetan obrok – rekao je Kurtagić.

Narodnoj kuhinji je nedavno prijetilo zatvaranje, upravo zbog nedostatka sredstava za rad. Međutim, stalni donatori su u susret Ramazanu pokazali humanost. Kurtagić ističe da je Zavičajni klub „Bihor” uspio da prikupi 5.000 eura i da im je ta pomoć dobrodošla.

– Radi se o organizaciji koja je nedavno dopremila oko 2.000 paketa pomoći u odjeći i obući za naše stanovništvo. Novčana donacija je peta humanitarna akcija u posljednja dva mjeseca koju je za naše sugrađane organizovalo pomenuto udruženje – rekao je Kurtagić.

Na spisku donatora koji su pomogli sa po 500 eura su biznismeni Remzija Camić i Edin Latić, braća Esko i Hajro Halilović, Omar i Ernad Muhović, Ismail Frljučkić, Elvis Duraković, Rafet Kajević, Enis Muratović, Hamdija S. Rastoder i Fahrudin Rastoder.

Kurtagić izražava zahvalnost i kaže da je donacija veliki doprinos za Narodnu kuhinju za čiji rad je mjesečno potrebno oko 2.000 eura, dok je tokom Ramazana za spremanje obroka potrebno 18.000 eura.

V.Ra.


Novac potreban i za ramazanske pakete i paketiće za djecu
– Osim za rad Narodne kuhinje, novac nam je potrebna i za ramazanske pakete, kao i za paketiće kojima planiramo da obradujemo mališane. Iz tog razloga apelujemo na humaniste, entuzijaste i sve ljude dobre volje da se uključe u naš program i pomognu nam kako bismo zajedničkim snagama pomogli ugroženim porodicama da bar jedan mjesec u godini budu siti i zadovoljni, jer nemamo nikakvih drugih izvora prihoda – poručio je Kurtagić ističući da ne mogu da odbiju građane koji traže topli obrok, jer, kako je kazao, to nije u skladu sa islamskom vjerom.

Izvor: Dan