NUHODŽIĆ RAMI

Prvo šengenski odnosi pa šengenske granice

Crna Gora i Republika Albanija imaju odlične prijateljske i dobrosusjedske odnose, gotovo deceniju prije drugih država regiona otvorile su zajednički granični prelaz, a o šengenskom modelu granica u našem regionu moći će se govoriti kada države Zapadnog Balkana budu usvojile standarde i imale odnose kakve imaju države Šengen zone.

To je kazao ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, reagujući na ponovljenu izjavu premijera Albanije Edija Rame o “šengenskim granicama između Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova”.

“Crna Gora i Republika Albanija imaju odlične prijateljske i dobrosusjedske odnose. Još prije deset godina (2009.) otvorili smo zajednički putni granični prelaz Sukobin – Murićani, sa mogućnošću vršenja zajedničke kontrole. Neke druge države regiona učinile su to gotovo deceniju nakon nas. Ali ni mi nijesmo stali. U drugoj polovini prošle godine smo, nakon zajedničke sjednice dviju vlada, potpisali Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla – Zogaj”, kazao je Nuhodžić reagujući na jučerašnju izjavi premijera Albanije datu na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Sjeverne Makedinije Zoranom Zaevim.

Kada je riječ o bržem i jednostavnijem prelasku granice, Nuhodžić je kazao da je u našem fokusu prvenstveno bezbjednost države i građana.

“Svjesni smo da su sve intenzivnije prijetnje poput organizovanog kriminala, krijumčarenja, ilegalnih migracija i terorizma. Zato posebnu pažnju posvećujemo jačanju kapaciteta za sigurnije granice. Upravo je i svrha šengenskog sporazuma na nivou Evropske unije bila, ne samo ukidanje unutrašnje granične kontrole, nego i stvaranje boljih uslova za nadzor vanjskih granica i borbu protiv prekograničnog kriminala. U tom smislu, Crna Gora, uz podršku Evropske komisije, uspješno realizuje mjere u pravcu dostizanja Šengen standarda. U okviru sprovođenja Šengenskog akcionog plana, predano radimo na modernizaciji infrastrukture na graničnim prelazima, boljoj tehničkoj opremljenosti i obučenosti Granične policije”, rekao je Nuhodžić.

On je dodao da Crna Gora u kontinuitetu preduzima aktivnosti kako bi poboljšala funkcionalnost i mobilnost na graničnim prelazima jer smatramo da, uz efikasne kontrole, treba svuda, gdje je to moguće, raditi na boljoj propusnosti granica i pojednostavljivanju procedura.

“Dakle, naš cilj je da granicu učinimo što prohodnijom za brži protok ljudi i robe, a što zatvorenijom za kriminalce. A kada budemo usvojili Šengen standarde i imali šengenske odnose na nivou zemalja Regiona, onda možemo govoriti o šengenskoj granici”, zaključio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić.

Izvor: RTCG