Kazali su da nisu dostupni podaci o tome da li je pacijent vakcinisan protiv gripa, pojasnivši da je bio na bolničkom liječenju zbog teške respiratorne infekcije.

Pacijent muškog pola, rođen 1996. godine, preminuo je od komplikacija infekcije virusom gripa A.

“U Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti 10. februara pristigla je prijava smrtnog slučaja izazvanog infekcijom virusa gripa tipa A, i to za pacijenta muškog pola rođenog 1996. godine. U  anamnezi je  registrovan podatak  o komorbiditetu (Daunov sindrom)”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Kazali su da nisu dostupni podaci o tome da li je pacijent vakcinisan protiv gripa, pojasnivši da je bio na bolničkom liječenju zbog teške respiratorne infekcije.

“Ovo je prvi registrovani smrtni slučaj od gripa u sezoni 2019-2020”, saopšteno je.

Tokom prošle sedmice grip je laboratorijski potvrđen kod 44 pacijenta, a od početka sezone ovog virusa (tokom šest nedelja) kod 129. Kod većine oboljelih dokazan je grip tipa A, dok je 23 imalo grip tipa B, podaci su Instituta.

Iz te ustanove ponovili su da je vakcinacija najbolja mjera prevencije gripa. Vakcina se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog ikardiovaskularnog sistema i bubega, onima koji se liječe od metaboličkih poremećaja kao što je šećerna bolest, licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema, starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima… Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica, kao i djece koja imaju između šest mjeseci i pet godina…

Iz Instituta su kazali da se vakcinacija može primiti tokom trajanja sezone gripa, ali je najbolje vrijeme za vakcinu prije nego virus počne da se širi u populaciji jer je za razvoj antitijela potrebno dvije do tri sedmice…

Izvor:Vijesti