Predsjednik opštine Tivat Siniša Kusovac predao je danas ključeve vatrogasne hidraulične platforme za gašenje požara i spašavanje na visini, prve u Crnoj Gori, komandiru Službe zaštite i spašavanja Tivat (SZS), Zoranu Barbiću.

Kako navode, na gradskoj rivi Pine prezentovana je korpa radne visine 27 metara, smotra vozila, opreme i tehnike Službe zaštite i spašavanja Tivat.

Kusovac je izrazio zadovoljstvo što SZS Tivat prvi u Crnoj Gori dobija ovu vrstu vozila, za čiju nabavku je bilo obezbijeđeno oko 100.000 eura pripadnici SZS već prošli obuku za rukovanje.

“Hidraulična platforma naravno ne treba bude oprema samo za Tivat, već, za slučaj potrebe, da budemo na usluzi i za sve primorske opštine. Možemo da se pohvalimo da naša služba zaštite predstavlja jednu od tehnički najopremljenijih u Crnoj Gori, što naravno predstavlja i zadatak za njih da, uz ovakvu tehničku opremljenost, u bilo kojoj situacijI po bilo kom osnovu mogu promptno da reaguju. Profesija vatrogasca i spasioca je globalno jedna od pet najpoštovanijih i sada je na njima da uvijek budu, kao i od sada, adekvatno pripremljeni za reakciju i da sa požrtvovanjem rade na čast svima nama”, rekao je Kusovac.

Komandir SZS je istakao da su ulaganja u tu službu iznosila oko 250.000 eura i zahvalio je Opštini što je ovu službu prepoznala kao službu od velikog značaja za građane i posjetioce.

“Radi se bez sumnje o vozilu od velikog značaja za primorski region. Platforma ima horizontalni dohvat korpe minimum 17 metara, nosivost 400 kilograma a do korpe vode aluminijske pomoćne stepenice uz hidraulični most. Vozilo, pored ostalog, ima monitor za gašenje požara na platformi, agregat za električnu energiju, ventilator za dim, crijeva visokog pritiska i spremnik za komprimirani vazduh, dva kompleta izolacionih aparata za disanje, motornu pilu za drvo, hidraulično vitlo i dva svjetlosna reflektora”, rekao je Barbić.

Predstavnici opštine, Direktorata za vanredne situacije MUP Crne Gore, javnih preduzeća i brojni posjetioci na Pinama, imali su priliku da vide prezentaciju svih operacija platforme, njen horizontalni domet, spašavanje i evakuaciju, te gašenje sa visine koje je izvedeno preko jarbola školskog broda „Jadran“. Istovremeno je akcija SZS obezbijeđena i sa mora, odakle je dejstvovao vatrogasni brod „Jovana“.

Prava atrakcija za posmatrače bila je prezentacija dizanja i transporta nosila sa povrijeđenom osobom.

Prethodno je juče održana i sjednica Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje. Na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik opštine, ocijenjeno je da su ulaganja u opremu SZS i edukaciju njenih pripadnika na izuzetno visokom nivou a od početka godine su zabilježene 102 intervencije.

Zaključeno je da će od 1. jula do 1. septembra biti uvedeno 24h dežurstvo u Krtolima, gdje takođe treba obezbijediti kontinuirano snabdijevanje gorivom vatrogasnih vozila koje koristi DVD Krtoli.

SZS Tivat raspolaže sa tri vatrogasna plovila te je zaključeno da ih treba koristiti za gašenje u priobalnom pojasu. Neophodno je unaprijed definisati gdje bi trebalo da budu smješteni pripadnici vatrogasnih službi koji bi u Tivat stigli u slučaju međunarodne pomoći,a predloženo je da se razmotri mogućnost uvođenja dodatnih čuvarskih službi u određenim rejonima tokom ljeta. Na sastanku je saopšteno da je na snazi zabrana paljenja komunalnog otpada.

U prošloj godini SZS je putem javnih nabavki dobila i novo malo navalno vozilo za uske ulice i za početno gašenje požara sa dva odvojena nova sistema za gašenje pjenom i u te svrhe je utrošeno 59.206 eura. DVD „Krtoli“ je dobilo korišćeno vatrogasno vozilo kapaciteta 7.000 litara vode, a za te potrebe Opština je izdvojila 14.889 eura.