Preko 30 poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića odlučili su da na ovaj način zatraže svoja prava od Ministarstva poljoprivrede.

Više od 30 poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića,traže smjenu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića

Oni su traktorima krenuli na protest ispred Podgorice u 11 sati iz Danilovgrada. Stigli su  ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U ponedjeljak 28. juna će, kako su najavili, izaći ispred Vlade sa cisternima punim stajskog đubriva koje će, ako im ne ispune uslove, prosuti ispred zgrade izvršne vlasti.

Pozivam sve ljude dobre volje, NVO, medije Crne Gore i sve građanski orjentisane organizacije da nam se pridruže u proteste. Crnogorska poljoprivreda je na koljenima. Crnogorski stočari nemaju izbora. U ponedeljak će početi da izvoze tečni stajnjak na crnogorske ulice, umjesto na naše oranice i pašnjake-saopšteno je tokom protesta ispred Udruženja poljoprivrednika Crne Gore.

Naveli su da je cijena koncentrovane hrane 0,40 eura, a gornja granica rentabilnosti 0,30 eura.

– Tražimo da Vlada izdvoji novac iz rezerve budzeta i da nam se plati po 0,05 eura po litru proizvedenog mlijeka od 1. januara 2021. do stabilizacije tržišta stočne hrane – kazao je predstavnik okupljenih Rašo Miljanić.

Traže i povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene površine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine.

Tražimo i rješavanje viškova crnogorskih sireva, kako bi otukup kozjeg i ovčjeg mlijeka mogao da počne od 1. jula – rekao je Miljanić.

Njihov zahtjev je i pisana garancija Vlade da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogorskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama – istakao je Miljanić.

Na sve njihove zahtjeve da im se pomogne, kako su istakli, državni organi su se oglušili.

– Zato na ovaj način moramo tražiti naša prava, jer sadašnja cijena mlijeka ne može da podmiri velike izdatke za uzgoj stoke – naveli su ranije poljoprivredni proizvođači i stočari.

Preko 30 poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića odlučili su da na ovaj način zatraže svoja prava od Ministarstva poljoprivrede.

image

FOTO: IVAN PETROVIĆ
SA PROTESTA

Oni su sa  poligona Osnovne škole Vuko Jovović u Danilovgradu, u 11 časova  krenula je kolona traktorista prema Podgorici na protest ispred Skupštine i Vlade Crne Gore.

Izvor: DAN