DUDA INSISTIRA

Proširenje na Z.Balkan da bude važno kao i Bregzit

Poljski predsjednik Andžej Duda izjavio je danas u Tirani, na samitu u okviru Procesa Brdo-Brioni, da proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan mora da bude za sljedeću Evropsku komisiju i evropske institucije poslije evropskih izbora jednako važno kao i Bregzit, a da Unija mora da vodi politiku otvorenih vrata.

“Pitanje proširenja EU na zemlje Srednje i Istočne Evrope uključujući tu i Zapadni Balkan, na zemlje koje traže ulazak u EU, mora da bude u agendi i ciljevima nove EK u istom rangu kao rješavanje problema bregzita. To su problemi koji mogu da se porede i istog su ranga”, kazao je predsjednik Duda, javlja poljska televizija Polsat.

Poljski predsjednik, koji je u Tiranu pozvan kao specijalni gost samita, kazao je da pred EU stoji veliki zadatak da uz podršku dijalogu na Zapadnom Balkanu pomogne podizanje životnog standarda stanovništva regiona.

“To je danas, po mom ubjeđenju veliki zadatak za Brisel i sve zemlje EU da dobro shvate taj proces i da ga pomažu jer svi savršeno dobro znamo da visoki životni standard smiruje društva”, rekao je Duda.

Poljski predsjednik odao je priznanje liderima zemalja Zapadnog Balkana što se njihov dijalog odvija iz godine u godinu sve mirnije.

“Evropi je potrebna Jugo-istočna Evropa i Jugo-istočnoj Evropi je potrebna Evropa. Uvjeren sam da će uz mudru podršku te zemlje postati članice EU, a EU mora da im ostavi otvorena vrata, tražeći takve programe, takve instrumente i takva rješenja koja će pomoći regionu. Prije svega koja će pomoći tamošnjim narodima da mogu da žive u najboljim uslovima i da mogu da žive u miru”, naglasio je u Tirani poljski predsjednik Andžej Duda.

Izvor: RTCG/Beta