Na meti istražitelja je, prema navodima tamošnjih medija, Mohamed Abdul Alim Čaduri, koji je kroz navodne nezakonite operacije, kako se tvrdi, kupio hotel sa pet zvjezdica u Kolašinu Čaduri se povezuje sa četiri kompanije osnovane u Crnoj Gori. Vodi se kao ovlašćeni zastupnik kompanije „Silk Resort & Spa”, koja u svom vlasništvu ima nekadašnji hotel „Lipka“, koji se danas zove „Four Points by Sheraton”

Foto: Hotel ,,Fout Points” -Kolašin

Vlasti u Bangladešu pokrenule su postupak protiv nekoliko biznismena zbog navodnih pronevjera, organizovanog kriminala i pranja novca, uključujući i kroz poslovne transakcije u Crnoj Gori. Na meti istražitelja je, prema navodima tamošnjih medija, Mohamed Abdul Alim Čaduri, koji je kroz te operacije, kako se tvrdi, kupio hotel sa pet zvjezdica u Kolašinu. Tu je i njegov glavni saradnik Prašat Kular Haldar, koji je označen kao šef ove grupe.

Kako se navodi u tekstu lista „Dejli star”, istražni tim Komisije za borbu protiv korupcije (ACC), na čelu sa zamjenikom direktora ACC Guhanom Anvarom Pradhanom, istražujući sporne transakcije, pronašao je dokaze o registraciji najmanje 14 firmi na samo dvije adrese, koje su korišćene za dobijanje kredita i pranje novca.

Prema istrazi ACC-a, kako navode „Dejli star” i „TbsNjuz”, Abdul Alim Čaduri dobio je nekoliko kredita za sebe odobrenih upravo preko biznismena Haldara.

– Zauzvrat, pomagao je Haldaru u raznim prevarama sa zajmovima i pranju novca. ACC ima informacije da je Alim Čdauri u inostranstvu pronevjerio milione eura uz zajmove različitih banaka. Štaviše, kupio je hotel sa pet zvjezdica u Crnoj Gori, u kojem Haldar, takođe, ima partnerstvo – piše u tekstovima medija iz Bangladeša.

Haldar, prema podacima iz registara u Crnoj Gori, nema zvanično nikakvo vlasništvo u firmama u našoj državi.

Mohamed Abdul Alim Čaduri povezuje se sa četiri kompanije osnovane u Crnoj Gori. Vodi se kao ovlašćeni zastupnik kompanije „Silk Resort & Spa”, koja u svom vlasništvu ima nekadašnji hotel „Lipka”, koji se danas zove „Four Points by Sheraton”.

„Dan” je u maju 2016. godine objavio da je Prva banka, u kojoj je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, prodala hotel „Lipka” za 6,9 miliona eura kompaniji „Silk Resort & Spa”, koja je u Crnoj Gori registrovana 19. februara 2016. godine. Mohamed Abdul Alim Čaduri tada se vodio i kao osnivač firme koja je kupila hotel „Lipka”. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), osnivač kompanije „Silk Resort & Spa“ je firma „Capital Boon Limited”.

Čaduri se povezuje i sa kompanijom „York Hotels & Resorts” u kojoj je, takođe, ovlašćeni zastupnik, a u kojoj je osnivač firma “Menta Management Limited”. Ovlašćeni zastupnik je i kompanije „Crestwood Resort & Spa”, koja je registrovana u Podgorici.

Alim Čaduri je ovlašćeni zastupnik i u kompaniji „Kolašin Resort & Spa”. Vlada Crne Gore, na čelu sa tadašnjim premijerom Duškom Markovićem, u junu 2019. godine dala je saglasnost da vlasnici firme „Kolašin Resort & Spa”, koji se kriju iza of-šor firme, mogu da dobiju državljanstvo Crne Gore na osnovu investicije. Radi se o investiciji gradnje kondo hotela u Opštini Kolašin.

U obrazloženju tadašnje vladine odluke je navedeno da je planirana investicija hotelskog kompleksa sa četiri zvjezdice u Kolašinu predračunske vrijednosti investicije od 11,3 miliona eura, da je namjera investitora da u okviru kondo hotela otvori novih 66 radnih mjesta i da je planirano da hotelski kompleks sadrži 93 smještajne jedinice ukupnog kapaciteta od 380 ležaja.

U martu prošle godine objavljeno je da „ jedna od vodećih kompanija iz oblasti turizma na sjeveru Crne Gore, u vlasništvu Mohameda Abdul Alim Čadurija donira novac u borbi protiv korona virusa”.

– Prepoznajući trenutak, a pri tome poštujući napore i brojne aktivnosti crnogorske Vlade na suzbijanju širenja korona virusa u Crnoj Gori, kompanija „Kolašin Resort & Spa”, i Hotel Four Points by Sheraton donirali su iznos od 100.000 eura Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti – pisalo je tada u saopštenju.

M.V. – Vl.O.


Čaduri bez odgovora na optužbe
Kako bismo dobili komentar od Mohameda Abdula Alima Čadurija u vezi sa navodima o pranju novca i organizovanom kriminalu, pokušali smo da stupimo u kontakt sa njim. Pozvali smo na ga na broj telefona koji je dostupan redakciji.

– Zauzet sam i nemam mogućnosti da sa vama sada razgovaram – kazao je Čaduri.

Kako bi dodatno pojasnili o čemu se radi, poslali smo mu SMS sa detaljnim pitanjem i temama koje nas interesuju, ali odgovora nije bilo.

”Alim Čaduri je ovlašćeni zastupnik i u kompaniji „Kolašin Resort & Spa“. Vlada Crne Gore, na čelu sa tadašnjim premijeromDuškom Markovićem, u junu 2019. godine dala je saglasnost da vlasnici firme „Kolašin Resort & Spa“, koji se kriju iza of-šor firme, mogu da dobiju državljanstvo Crne Gore na osnovu investicije.

Izvor : Dan