U izdanju Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije izašla je knjiga poezije „Album za prognane“, autorice Rebeke Čilović, koja je sinoć promovisana u Centru za kulturu u Beranama.

Na promociji su osim autorice govorili književnik Enes Halilović i profesorica književnosti Ljerka Petković. Halilović je istakao da je knjiga „Album za prognane“ otvorena prema različitim poetskim iskustvima , suverena u ritmu, razigrana, te da Rebeka Čilović donosi teme, slike, prelome i paradokse koji se kristališu.

Ova je knjiga plod neobičnog susreta – Rebeka Čilović se sjedinila sa svojom mišlju, istakao je Halilović, dok profesorica Petkovićobjašnjava da „Album za prognane“, između ostalog, može da uputi i na čovjekovu prognanost iz božanskih prostora i obilježenost novog života prolaznošću, nesavršenstvom i gubljenjem unutrašnjeg mira.

Ali, sa druge strane, može da se poveže i sa njegovim dobijanjem nezavisnosti i stvaranjem vlastitih moralnih načela. Ta priča o „praroditeljskom grijehu“ samo je jedno od polazišta za tumačenje Rebekinih pjesama, ali ako ih sagledamo kroz tu prizmu, sigurno ćemo prepoznati brojna iskušenja ovozemaljskog života, naglasila je Petković.Svojevrstan poetski performans izvele su Milica Lutovac Marković i Irina Zečevi, a program je vodila Milena Bubanja.

Osim knjige „Album za prognane“ u izdanju Ratkovićevih večeri poezije, u ediciji „Književne paralele“, uskoro bi trebalo da izađe iz štampje izbor poezije Abdulaha Sidrana „Antologija Sidran“ i knjige prošlogodišnjih dobitnica nagrade „Risto Ratković“ i Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina Lane Derkač, Tatjane Bijelić, Enese Mahmić i Jovane Bojović.