Baraka u Kolašinu gje je živjela Sanja Šćepanović Bukilić u opštinskom je vlasništvu. Ona sada nema gdje, niti može da uzme svoje stvari, iako je bolesna i nema prihoda.

Izvršitelji su prije tri dana promijenili bravu na vratima stana u baraci u Smajlagića Polju u kojem je od 2015. godine živjela pedesetogodišnja Kolašinka Sanja Šćepanović Bukilić.

Ona je u to vrijeme bila na ljekarskim pregledima u Podgorici, gdje se priprema za operaciju i sada, kako tvrdi, iz svog doskorašnjeg stana ne može da uzme ni garderobu ni ostale lične stvari.

Baraka u Smajlagića Polju je jedan od objekata kolektivnog smještaja u opštinskom vlasništvu, ali stan u kojem je bila Šćepanović Bukilić, kako se ispostavilo, privatno je vlasništvo. Od 2015. do 2017. godine ona je plaćala kiriju ženi koja je osamdesetih godina prošlog vijeka od zajednice stanovanja taj stan dobila na korišćenje.

“Kada je u jesen 2017. godine opštinska komisija popisivala stanove u opštinskom vlasništvu rekli su mi da više ne moram da plaćam kiriju, jer je to opštinski stan. Tada su pozvali ženu koja sada tvrdi da je vlasnica i ona nije tome prigovorila. U martu prošle godine, međutim, kazala mi je da morom da se iselim. To se evo 9. marta i obistinilo. Dok sam bila u Podgorici, na pregledima, promijenili su bravu. Ja više nema gdje. Došla sam u Kolašin, ne mogu da uzmem garderobu ni terapiju koja mi je ostala u stanu“, ispričala je Šćepanović Bukilić “Vijestima”.

Ona nije zaposlena, kako tvrdi, nema nikavih prihoda i narušenog je zdravlja. Kako kaže, kad se minulih mjeseci obraćala Opštini za pomoć, rekli su joj “da sjedi u stanu i da je niko ne može istjerati“.

Nakon što su “Vijesti“ prije deset dana objavile priču o nevoljama te Kolašinke, u lokalnoj upravi, kako su nezvanično kazali, pokušali su da nađu način da joj pomognu. Međutim, nije bilo rješenja. Navodno, Opština nema nijednu stambenu jedinicu, koju bi u takvoj situaciji, a u skladu sa zakonom, mogli da joj ponude na privremeno korišćenje.

“Služba predsjednika posjeduje ugovor o korišćenju stana koji je zaključila Milanka Šćepanović kao nosilac stanarskog prava na neodređeno vrijeme sa Zajednicom stanovanja opštine Kolašin. Ne raspolažemo informacijama kako su regulisani odnosi između Milanke Šćepanović kao korisnika stana i Sanje Šćepanović Bukilić. Programom socijalnog stanovanja za 2021. godinu kao jedna od mjera biće predviđena provjera osnovanosti korišćenja svih stanova u vlasništvu opštine Kolašin“, kazali su juče “Vijestima“ u kabinetu predsjednika Opštine Milosava Bulatovića.

Program socijalnog stanovanja, kao i Odluku o rješavanju stambenih potreba po osnovu prava na socijalno stanovanje, lokalni parlament je usvojio u novembru prošle godine. Zvaničnih preciznih podataka o broju onih koji bi u Kolašinu mogli da koriste ta prava nema.

Nazavršenih stanova namijenjenih socijalnom stanovanju u Kolašinu je na desetine. Mnogo je više onih koji na njih čekaju. Skoro milion eura i 14 godina je potrošeno, a zgrada u Ulici Dunje Đokić, namijenjena za stanovanje najsiromašnijih Kolašinaca, još nije završena. Tačnije, prije sedam godina useljeno je samo 20 stanova. Navodno, stanove su na korišćenje dobili “oni kojima su najpotrebniji“, iako o tome nije donešena opštinska odluka. Javnosti nijesu bili poznati ni kriterijumi prema kojim je raspodjela obavljena.

Polovina zgrade još je nedovršena. Prema podacima iz Plana socijalnog stanovanja, to je jedan od 12 objekata u Kolašinu, namijenjenih toj vrsti stanovanja, koji je nelegalan. Nije formalno još ni opštinsko vlasništvo. Zgrada nema građevinsku ni upotrebnu dozvolu, a kako piše u Planu, ni rješenja o lokaciji, urbanističke uslove, projekte…

Izvor: Vijesti.me