Proizvođači mlijeka u Crnoj Gori našli su se u nezavidnoj poziciji zbog poremećaja na tržištu i povećanja cijena koncentrovane stočne hrane čak i do 50 odsto, ali i zbog prestanka otkupa kozjeg mijeka, zbog čega su se juče predstavnici Unije stočara CG sastali sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem, kojeg su upoznali sa problemima. Kako su istakli, dobili su obećanja da će se početi sa rješavanjem njihovih zahtjeva, najkasnije krajem sljedeće sedmice.

 

Kako ističu u Uniji, ministra su detaljno upoznali sa problemima proizvođača mlijeka koju su trenutno u bezizlaznoj situaciji zbog povećanja cijene kocentrovane hrane za 35 do 50%, zavisno od proizvoda, kao i prestanka otkupa kozjeg mlijeka u Crnoj Gori.

“Stijovića smo upoznali i sa svim drugim izazovima koje ovaj sektor ima, a odnose se na povraćaj akciza za gorivo, dopune i izmjene Agrobudžeta, otkup viskova sireva, nelojalna konkurencija u oblasti sireva koji se proizvode na gazdinstvu, mjerama koje treba napraviti u cilju zaštite tih proizvoda i ukupnim mjerama zaštite domaćih proizvoda na CG tržištu. Ministar je iskazao razumijevanje i saglasnost da je naš sektor ugrožen i iskazao spremnost da nađe rješenja koja će održati ovaj sektor, dok se ne stabilizuje tržište stočne hrane”, navodi se u saopštenju Unije stočara kojke je potpisao presjednik unije Milko Živković.

Potrebna srestva za ovu mjeru, kako dodaju, su povećanje subvencija po litru prerađenog mlijeka od 0,05 eura po litru, kao i pomoć kozarima u otkupu viškova, ali sredstva za to nijesu planirana Agrobudžetom.

“Stijović je kazao da će narednih nekoliko dana razgovarati sa ministrom finansija Milojkom Spajićem koji bi taj potrebni novac izdvojio iz rezervi Budžeta. Takođe nam je saopšteno da Agrobudžet za 2021. godinu još nije usvojen i da njegova operativna primjena se očekuje krajem juna, a da će naše sugestije biti uvažene prije nego bude poslat na Vladu”, napominju u Uniji.

Ministar Stijović sa saradnicima je obećao da će najkasnije krajem sljedece nedjelje riješiti njihove zahtjeve i da će crnogorka javnost kao i proizvođaci mlijeka biti upoznati sa njihovim rješenjima.

Prestavnici Unije stočara Crne Gore su poručili da ukoliko se ne riješe tri najveća problema u ovom sektoru, koji su izazvani poremećajem tržišta usljed KOVID 19, nemaju izbora već da svoje krave i koze pošalju na klanice ili da počnu sa protestima.

“Svjesni smo da na taj način ne šaljemo dobru poruku turistima i turističkoj privredi, ali nemamo izbora, jer od proizvodnje mlijeka u Crnoj Gori živi više od 2.500 porodica”, napominju u uniji stočara.

 

Izvor: RTCG