Pojedini poslanici pozvali su juče rukovodstvo Pravnog fakuleta Univerziteta Crne Gore, Rektorat i Ministarstvo prosvjete da riješe problem studenata na ovoj univerzitetskoj jedinici koji ne mogu ni po šest-sedam godina da polože ispit kod jednog profesora, ukazujući da ih on namjerno “obara”, piše Pobjeda.

Poslanica Branka Bošnjak (DF) komentarišući predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanja, kojim se studentima koji studiraju po starom sistemu produžava rok da završe fakultet do kraja studijske 2019/2020. godine, kazala je da je čudi koliko je među njima i studenata sa Pravnog fakulteta, na što je reagovala poslanica Draginja Vuksanović Stanković (SDP) koja je rekla da na tom fakultetu, zapravo, postoji problem sa kojim se suočavaju ne samo ti studenti, već i oni koji studiraju po bolonjskom sistemu. Svi oni, kako je rekla, polože sve ispite, imaju prosjek veći od osam, ali ne mogu da polože predmet kod tog jednog profesora, piše Pobjeda.

“Nemojte se čuditi. To je poznato studentima i rukovodstvu. E, ja tu tvrdim, kao profesor fakulteta, da nije problem u studentima, nego je problem u profesoru konkretnom i vjerujem da će konačno novoizabrano rukovodstvo Pravnog fakulteta naći način da se izbori sa tim jednim predmetom i profesorom. Ne mogu da polože i niko se time ne bavi”, negodovala je ona.

Bošnjak je potom kazala da se “zna ko je to”.

“Brine me nezdrava solidarnost profesora, ne samo na Pravnom, nego na UCG. I to svi znaju”, rekla je ona.

I poslanik Mihailo Anđušić (DPS) je kazao da je kroz neposredne razgovore sa predstavnicima studenata doznao da ima puno onih koji su istakli da se u toj priči radi o jednom ispitu i spornom profesoru.

“Posebno me to zabrinulo. To je činjenica na koju moramo svi da upozorimo institucije sistema i Rektorat, Ministarstvo prosvjete, da se donekle to pitanje dodatno potencira. Imali smo tamo i te etičke komisije, bilo je nekih prijava studenata”, istakao je on.

Govoreći o predloženim izmjenama zakona, pojedini poslanici su iznijeli stav da tim studentima ne treba postavljati bilo kakve rokove za okončanje studija, ali se predlagači nijesu saglasili, jer vjeruju da bi ih na taj način demotivisali da završe fakultet. Velika rasprava otvorila se i zbog amandmana na ovaj akt, koji je juče usvojio Zakonodavni odbor da student u septembarskom ispitnom roku može da polaže sve ispite i predispitne provjere (kolokvijumi i završni ispiti) koje je prijavio u toj studijskoj godini, a koje nije polagao, odnosno položio u januarskom, odnosno junskom roku.

Poslanica Vuksanović je kazala da se ta odredba već primjenjuje na Pravnom, ali ako se našlo u zakonu to znači “da je neko krši na ostalim fakultetima”.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović amandman je nazvao perfidnim, te da se njim narušava koncept zakona i sistem studiranja.

“Ovo je autonomna stvar univerziteta. Znaju li upravni odbori za ovo, ministar prosvjete, nauke? Ovo se ovako podmeće. Šta je ovo, ovo je neki sukob sa Vladom, ispod žita da se prođe”, rekao je on, predlažući da se do glasanja pribavi mišljenje Vlade na sve to.

Iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore juče je saopšteno da su oni predložili amandman koji je usvojio Zakonodavni odbor, a o kom treba da se polemiše i na matičnom Odboru za prosvjetu.

Prijava ispita skuplja 12,5 puta

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kazao je u Skupštini da je dobio dopis studenata, te da je provjerio i doznao da je odlukom o naknadi za studiranje na UCG definisano da se prijava ispita za studente više ne plaća četiri eura, već 50.

“Za ove studente po starom sistemu je, Boga mi, ovo skupa stvar. Olakšamo (produženjem roka) da završe fakultet i kao činimo im uslugu, a podzakonskim aktom je definisano da prijava ispita ode sa četiri na 50 eura, skuplja je 12,5 puta. Kako skoči ta upisnina? Je li ovako kontrolišemo kako se rade podzakonski akti”, negodovao je on.

izvor: Pobjeda