SKANDAL U NJEMAČKOJ VOJSCI

Prodat laptop s povjerljivim informacijama

Njemačka vojska prodala je korišćeni laptop s kog nijesu izbrisane povjerljive informacije, objavili su njemački mediji, a prenio hrvatski portal Index.hr.

Prema pisanju “Sudojče cajtung”, ispostavilo se da nijesu izbrisani podaci o operativnim instrukcijama za lansirnu raketnu rampu za Mars, koji su klasifikovani kao “povjerljiva informacija – samo za službenu upotrebu”.

Ti podaci su ostali na računaru jer, kako se pretpostavlja, nije prethodno izbrisan hard disk, a njemačko ministarstvo odbrane saopštilo je da korisnik koji je kupio taj laptom ne može imati “nikakav presudan uvid iz uputstva za raketnu rampu”.

Sve je otkriveno kada je jedan bavarski šumar kupio četiri laptopa preko “i-beja” od organizacije koja prodaje korištene vladine kompjutere “Vebeg”, i to 2018.

Prema pisanju njemačkih medija, jedan od laptopova još uvijek je imalo instaliran operativni sistem i ako bi se ime posljednjeg korisnika unijelo kao lozinka, on bi se otključao. Šumar je početkom ove godine o svemu obavijestio ministarstvo.

Ministarstvo odbrane potom je potvrdilo cio slučaj i najavilo da će se “podvrgnuti ozbiljnoj istrazi” korišćenje njihove rashodovane IT opreme. Takođe, ispostavilo se da se sličan incident dogodio i 2016. kada je još jedan laptop s neobrisanim hard diskom bio prodat preko Vebega.

Međutim, ministarstvo je kazalo da se sada već ne može utvrditi da li je i na tom računaru bilo povjerljivih podataka.

Bavarski šumar vratio je sporni laptop, dok je ostala tri zadržao.

Izvor: B92