Trenutne aktivnosti državnih organa na unapređenju medijskog zakonodavstva i bezbijednosti novinara predstavljaju značajan doprinos jačanju slobode medija u Crnoj Gori, zaključeno je na sjednici Savjeta za vladavinu prava.

Brza reakcija crnogorske policije i odlučno procesuiranje nedavnih prijetnji upućenih novinaru Vijesti Samiru Adroviću, kao i tekuće aktivnosti u ostalim slučajevima u ovoj oblasti, šalju jasnu poruku da država neće tolerisati bilo kakav oblik nasilja nad novinarima, saopštio je potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za vladavinu prava Zoran Pažin.

“Veoma je značajno da brzim i odlučnim procesuiranjem ovakvih prijetnji demonstriramo riješenost države da efikasno zaštiti bezbjednost i lični integriteta novinara. Uvjeren sam da je ovakav odgovor države na prijetnje nasiljem najbolja prevencija samog nasilja”, rekao je Pažin.

Zaključeno je da stepen napretka koji je Crna Gora ostvarila u oblasti vladavine prava od početka pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom zahtijeva inovirani pristup u izvještavanju građana i međunarodnih partnera o rezultatima u realizovanju obaveza iz poglavlja 23 i 24.

U tom cilju, kako je saopšteno, data su zaduženja za pripremu jedinstvene informacije o ostvarenim rezultatima Crne Gore od otvaranja pregovora u poglavljima 23 i 24 do danas, kako u oblasti medija, tako i u drugim prioritetnim oblastima vladavine prava.

Savjet za vladavinu prava, kojim predsjedava potpredsjednik Pažin, čine čelnici sudstva, tužilaštva, vladinih i nezavisnih institucija nadležnih za pitanja vladavine prava.

Zadatak Savjeta je da prati realizaciju obaveza iz poglavlja 23 i 24 u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i da daje preporuke nadležnim institucijama za hitno postupanje u cilju realizacije navedenih obaveza.

Odlukom Vlade od 13. juna 2019. godine uspostavljen je Savjet u novom sastavu, sa manjim brojem članova i fokusom na konkretne rezultate u ispunjavanju uslova iz pregovaračkog procesa i dalje snaženje vladavine prava u Crnoj Gori.

izvor: rtcg.me