NVO ,,Glasnici Nade”, je u sklopu projekta “Prepoznaj i uništi ambroziju”, održao u Bijelom Polju okrugli sto na temu “Problem ambrozije i mogucnost njenog suzbijanja’’.

Na okruglom stolu su učestvovali poljoprivrednici i predstavnici NVO sektora, a što je i cilj projekta, podsticanje saradnje i razmjena iskustava kao i zajedničko rješavanje postojećeg problema.

U uvodnom dijelu učesnicima je prezentovano o osnovnim karakteristikama korovske biljke ambrozije, kao i mogućnostima za njeno suzbijanje.

Širenje ambrozije značajan je ekološki problem, jer oduzima prostor domaćim biljnim vrstama, a pred njom uzmiču i poljoprivredne kulture, stoga je i opasna, kazala je Branka Tomašević, izvršna direktorica ove nevladine organizacije i dodala.

,,Ukoliko zaista zelimo da se uhvatimo u koštac sa ovom korovoskom biljkom, to moramo učiniti svi, na nivou drustva”.

Ono sto je takodje veoma bitno je da se kontinuirano vrsi edukacija i podiže svijest stanovništva o štetnosti ambrozije po zdravlje  ljudi, jer veliki broj ljudi ne zna ni kako ta biljka izgleda, niti kako se može uništiti- istakla je Tomaševićka.

Projekat je finansijski podržan od   Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, a na okruglom stolu je podijeljen učesnicima i  edukativni materijal.