Uprkos brojnim obećanjima žitelji pljevaljskog sela Bobovo i dalje su bez puta. Prošlogodišnja obećanja od strane bivše vlade, koju su činjeli kadrovi DPS-a, nisu ispoštovani. Od 22 kilometra nove putne trase iz sela Kosanica, preko sela Glibaće, izvršen je proboj svega dva kilometra, piše dnevni list „Dan“. Mehanizacija Vojske Crne Gore koja je angažovana na proboju puta, povučena je sa terena i ništa ni ne nagovještava da će se radovi nastaviti.

 

U Bobovu ipak kažu da se nijesu ni nadali izgradnji puta najvljenoh uoči parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle gdine i da se u stvari desilo ono što su i sami znali da će se desiti.

Na terenu nema mehanizacije i zasad nema zvaničnog obavještenja da će se radovi na izgradnji puta nastaviti. Mi u Bobovu nijesmo ni vjerovali da će prošle godine biti put urađen ali ako se uradi biće dobro – kaže predsjednik MZ Bobovo Bajo Jelovac.

Prema njegovim riječima nezvanično se čuju priče da će radova biti ali se niko zvanično ne oglašava. Takvih priča je do sada bilo mnogo ali su žiteljima Bobova potrebni konkretni potezi.

Od pojedinih žitelja Bobova, koji sada žive u Podgorici, čuo sam da je Ministarstvo odbrane nedavno tražilo od pljevaljske opštine da obezbjedi gorivo za ove radove. Navodno prošle godine je bio dogovor da opštinska uprava obezbjeđuje gorivo a Vojska Crne Gore radnu snagu i mehanizaciju. Naravno za ove podatke nemam zvaničnu potvrdu pa ostaje da se vidi da li je sve to tačno – kaže Jelovac i naglašava da je put do Bobova nasušna potreba.

Mještani Bobova ističu da je priča o ovom putu „mudro“ smišljena pred izbore u nekoj od brojnih obavještanih službi ili u izbornom štabu DPS-a, pa je putni pravac od Kosanice prema Glibaćima do Bobova već nazvan „KGB-e“ put.

Bivši ministar odbrane Predrag Bošković, čije je porijeklo iz Bobova, u oktobru prošle godine saopštio je da će put biti završen najdalje do polovine 2022. godine.

Vojska je dosad odradila preko dva kilometra puta. Kao što je poznato, dionica je duga 22 kilometra. Ono što smo danas vidjeli general Dakić i ja daje optimizam da se dionica završi u narednih godinu, do godinu i po, zavisno od toga koliko će vremenske prilike dozvoliti da se na ovom potezu mogu obavljati inženjerski radovi – kazao je na licu mjesta 15. oktobra prošle godine Predrag Bošković uz zahvalnost tadašnjem izvršnom direktoru Rudnika uglja Slavoljubu Popadiću i predsjedniku Opštine Pljevlja Igoru Goluboviću na podršci tokom izvođenja ovih radova. Međutim, od oktobra do današnjih dana vojne mehanizacije nema na terenu. Radovi su u potpunosti obustavljeni a u međuvremenu bez funkcija su ostali general Dakić, Popadić i Bošković.
U svakom slučaju tokom ljeta ćemo imati priliku da vidimo da li se zaista radi o predizbornoj prevari ili o stvarnoj namjeri da se izgradi kvalitetan put do Bobova.

Obećanje staro 15 godina

Prema sporazumu potpisanom u jesen 2008. godine, u pljevaljskom motelu „Vodice“, između Ministarstva poljoprivrede, tadašnje Direkcije javnih radova, Opštine Pljevlja, Rudnika uglja i komanije „Vektra Jakić“, gradnja puta do Bobova trebalo je da počne 2009. godine. Potpis na ugovor vrijedan četiri i po miliona eura stavili su tadašnji ministar poljoprivrede Milutin Simović, tadašnji direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković, tadašnji direktor Rudnika uglja Predrag Bošković, predsjednik Opštine Pljevlja Filip Vuković, i vlasnik kompanije „Vektra Jakić“ Dragan Brković. Prema sporazumu, koji je ostao mrtvo slovo na papiru, po milion eura trebalo je da ulože „Vektra Jakić“ i Rudnik uglja, a ostatak novca da se obezbijedi iz opštinskog i državnog budžeta. Do Bobova je trebalo da se izgradi moderna saobraćajnica sa mogućnošću nastavka gradnje preko sela Meštrevac prema Foči u Republici Srpskoj. Sporazum je potpisan u susret parlamentarnim izborima 2009. godine, a gradnju puta u predreferendumskoj kampanji 2006. godine najavio je lidera DPS-a i aktuelnog predsjednika države Milo Đukanović.

Izvor: Dan