Ulcinjska policija je privela i procesuirala dva krivolovca zatečena u Parku prirode Ulcinjske Solane, a protiv jednog koji je pucao iz lovačke puške podnijeta je krivična prijava, saopšteno je iz Nacionalinih parkova Crne Gore.

Radnici obezbjeđenja u Parku prirode Ulcinjska Solana angažovani od strane JPNPCG, spriječili su vršenje krivolova i uhvatili dvojicu krivolovaca tokom redovne kontrole prostora, 26. septembra u ranim jutarnjim časovima”, ističu u saopštenju.

Ovom prilikom, navode, zatečena lica su imala dvije lovačke puške koje su bile napunjene i redenike sa lovačkom municijom.

Zaštitari Ulcinjske solane naglašavaju da će svako lice u vršenju nezakonitih radnji kojima se ugrožava biodiverzitet područja odmah biti procesuirano.

Ujedno apeluju na svijest građana da se suzdrže od vršenja nezakonitih radnji kako bi se očuvao raznovrsni i bogati ptičji svijet ovog jedinstvenog područja.

“Ulcinjska solana predstavlja najznačajnije stanište za ptice na istočnoj obali Jadrana, kako za gniježđenje i zimovanje, tako i kao stanica za prelet tokom jesenje i proljećne seobe. Milioni ptica svake godine preleću ulcinjsku Solanu na putu do svoje krajnje destinacije”, poručuju iz NPCG.

Podsjećaju da je Ulcinjska Solana je 24. juna 2019. godine proglašena zaštićenim područjem – Parkom prirode, kao i močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja.

Aneksom ugovora o zakupu sa privrednim društvom AD Solana “Bajo Sekulić” u stečaju, JPNPCG je produžen zakup imovine privrednog društva AD “Bajo Sekulić”, iz Ulcinja, do 1. februara 2022. godine.

Izvor:RTCG