Privatni sektor na Sjeveru Crne Gore nezakonito umanjuje doprinos za 1500 radnika i ako se pored ostalog radi i o utaji poreza,inspekcija i državne institucije niša ne preduzimaju.

Svi znaju i svi ćute, od inspekcije do državnih institucija, da privatni sektor na Sjeveru Crne Gore, kao i u čitavoj državi umanjuje doprinose svojim radnicima,  prikazujući manje plate od one koje isplaćuju. Kada se tiče Sjevernog regiona prema nekim nezvaničnim  podacima taj broj je preko 1500 radnika.

Jedan od tih slučajeva je radnik koji  se juče obratio našem portalu, čije rješenje o radu objavljujemo u javnost, uz molbu da mu zaštitimo indentitet, koji kaže da se svi radnici plaše da progovore,da njihov sindikat ćuti,dodaje, da mu je plata 330 eura i da mu preko računa isplaćuju i obračunavaju  200 eura,  stavili su mi u rješenje koficijent 2.6 a drugi dio mi isplaćuju na ruke i kroz bonove, gdje moram da uzmem hranu u toj firmi. a tako je i ostalim radnicima,kaže naš sagovornik.

Kada smo obračunali na 200 eura, na  koji mu je poslodavac obračunao  minuli rad, u tome slučaju poslodavac je dužan da plati 132 eura,za zdrastvo,fond pio,porez,prirez,nadnoknadu za zapošljavanje i privrednoj komori.

Na platu od 330 eura ta brojka je drugačija, poslodavac je dužan da plati 220 eura obaveza prema fondu pio,zdrastvu,državi i opštini,što je razlika od 88 eura na jednu platu koja se obračunava na 200 eura.

Kada smo 88 eura pomnožili na jednu godinu za 1500 radnika ispada, da privatni sektor prisvaja preko milion ipo eura . Od milion ipo eura  privatni sektor krade od države devet posto, ne uplaćujući porez kao i prirez opštini  što je utaja poreza.

Postavlja se pitanje, zašto svi znaju i ćute? šta je sa inspekcijama na Sjeveru koja odlično poznaje situaciju kada se tiče ovih problema? Šta je sa finasijskom inspekcijom i drugim državnim institucijama?

Autor:sjevercg