Saradnja Slovačke i Crne Gore u oblasti kulture kao i pitanje realizacije brojnih zajedničkih projekata koji bi bili zasnovani na promociji nematerijalne kulturne baštine, ali i stvaralaštva, bili su jedna od tema o kojoj su razgovarali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ambasador Slovačke Roman Hloben.


                                                                                               foto: gov.me

Sagovornici su ocijenili neophodnim potpisivanje novog Memoranduma u oblasti kulture Vlada Crne Gore i Republike Slovačke.

Ministar Bogdanović je izrazio uvjerenje da će buduća posjeta ministarke Republike Slovačke Lubice Laššakove Crnoj Gori biti još jedan korak ka unaprijeđenju tradicionalno dobrih odnosa dvije zemlje.

Ocijenjeno je da su iskustva Republike Slovačke na polju ruralne arhitekture dragocjena, te da to može biti od koristi Crnoj Gori, na polju zaštite i valorizacije kulturne baštine. Sagovornici su istakli važnost daljeg unapređenja regionalne saradnje u svim oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, sa posebnim fokusom na jačanju koprodukcionih odnosa, razmjeni programa i podrške rezidencijalnim boravcima umjetnika.

Ministar Bogdanović je upoznao ambasadora Hlobena sa planovima i dosadašnjim aktivnostima Ministarstva u pogledu kreativnih industrija, i sistemskim naporima da se kroz procese pokretanja prvih kreativnih habova u Crnoj Gori stvore što povoljniji uslovi za rad naših umjetnika, ali i njihovo osposobljavanje ka tržišnom načinu poslovanja.