Meda je bilo nešto više nego prošle godine ali nedovoljno za ekonomsko pčelarstvo. Susrećemo se sa nizom neruspješnih pčelarskih sezona i može se govoriti već o neizvjesnom bavljenju pčelarstvom, kazao je Žarko Dragašević

Pljevaljski pčelari i ove godine prošli su sa prinosima meda ispod prosjeka. U košnicama su u prosjeku našli od pet do deset kilograma meda, što nije na zadovoljovajućem nivou. Prinosi se razlikuju od sela do sela, i od toga da li su pčelari tokom zime pčele selili na jug.

– Meda je bilo nešto više nego prošle godine ali nedovoljno za ekonomsko pčelarstvo. Susrećemo se sa nizom neruspješnih pčelarskih sezona i može se govoriti već o neizvjesnom bavljenju pčelarstvom – kazao je u izjavi za novinare predsjednik Udruženja pčelara “Matica”, Žarko Dragašević uz napomenu da su pčelari na jugu Crne Gore prošli bolje.

Prema riječima Dragaševića u pojedinim selima prethodnih godina su se pčelari uspješno bavili pčelarenjem, ali ove godine bila je loša paša, posebno u selu Glibaće.

-Sezona je bila toliko loša da ljudi ne pamte takvu. Svi koji su pčele selili u Glibaće uglavno su bili na velikom gubitku – kaže Dragašević i dodaje da su loši prinosi meda uslovili i da njegova cijena bude znatno veća.

-Uglavnom kilogram meda na prostoru pljevaljske opštine ove godine se prodaje po 12 eura. Inače u poslednje vrijeme znatno je porasla i cijena meda u susjednoj Srbiji, gdje se prošle godine kilogram bagremovog meda mogao kupiti za tri eura- pojašnjava Dragašević.

Od više pljevaljskih pčelara smo prethodnih dana doznali da će zbog uzastopno nekoliko loših sezona u pčelarenju broj košnica smanjiti ili da će se praktično prekinuti da bave ovim poslom. Posebno je veliko nezadovoljstvo kod starijih pčelara koji u čitavom poslu ne vide nikakvu ekonomsku računicu.

Izvor: Dan