Prijetnje premijera Duška Markovića, vezane za neustajanje na himnu, dokaz su policijskog načina razmišljanja i političke netalentovanosti, ocijenjeno je iz Demokratskog fronta (DF).

Foto: RTCG

Marković je danas rekao da se državni simboli moraju poštovati u svakoj zemlji i dodao da će Vlada istrajati u predloženim izmjenama zakona.

Poslanik DF-a, Slaven Radunović, smatra da su prijetnje Markovića dokaz policijskog načina razmišljanja.

“Svaki čovjek koji drži do svog dostojanstva, a ne slaže se sa stihovima crnogorske himne, nakon ovakvih istupa sigurno neće ustajati prilikom intoniranja, iako je to dosad, možda, nerado činio”, naveo je Radunović.

Kako je rekao, duh slobodnom čovjeku ne dozvoljava da poklekne pod prijetnjama.

“Jednostavno, proradi inat. Ko se ne slaže sa ovakvom himnom, a podlegne pritisku i strahu od špijuna i policijskih doušnika, ne može se ni smatrati slobodnim čovjekom”, poručio je Radunović.

Radunović smatra da Vlada ne želi da Crna Gora postane zemlja koju svi njeni građani vole i poštuju.

“Umjesto da makar pokuša da odglumi premijera civilizovane i demokratske zemlje, tako što bi iskazao zainteresovanost da se pronađe rješenje oko himne koje bi zadovoljilo najveći broj građana Crne Gore, iz Markovića izbija balkanski primitivizam i siledžijska logika, da neistomišljenike treba plašiti, ucjenjivati, i kažnjavati”, ocijenio je Radunović.

On je rekao da je Markovićeva današnja poruka, da će svaki put biti kažnjen onaj koji ne ustane na himnu liči na Broza, Pinočea i Hitlera.

“Pošto batina ima dva kraja, bolje bi mu bilo da razmisli kako će on proći kad se u Crnoj Gori uspostavi vladavina prava, pa dođe u situaciju da odgovara za svaki pojedinačni slučaj tajnih i javnih nepočinstava koje je počinio”, poručio je Radunović.

Vlada, kako je kazao, forsira stvaranje atmosfere iz 1948. godine, pozivajući na špijuniranje i izdaju najbližih.

“Potencira sve za šta misli da može dodatno da podijeli i posvađa Crnu Goru. Posebno joj je bitno da pokuša da unizi Srbe. Ali ni pametnijima, ni sposobnijima od Markovića to nije uspjelo, pa neće ni njemu”, zaključio je Radunović.