Prihodi preduzeća su tokom trajanja krize drastično pali, a kad je u pitanju treći i četvrti kvartal 2020. godine, u odnosu na isti period 2019, pad prihoda je zabilježilo blizu 90 odsto preduzeća. To je juče saopštila predstavnica Unije poslodavaca Svetlana Olujić na sjednici Socijalnog savjeta. Istakla je da su najveći pad prihoda zabilježila mala preduzeća, a da je manjak kod njih iznosio 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

handshake isolated on business background

– Od Vlade očekujemo da obezbijedi dodatnu finansijsku podršku u cilju obezbjeđenja likvidnosti, da nastave sa odlaganjem i smanjenjem poreza, da se unaprijedi radno zakonodavstvo kako bi se osigurala djelotvorna primjena za radni angažman na daljinu i feksibilnosti upravljanja ljudskim resursima – navela je Olujić.

Daniela Zampini, viša specijalistkinja za zapošljavanje u Međunarodnoj organizaciji rada, kazala je da istraživanja koja su sproveli pokazuju da se gubitak radnih sati pokazao kao najbolja mjera uticaja krize. Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović istakla je da se, uprkos činjenici da je stanje u privredi na nezavidnom nivou, ulažu značajni napori kako bi se ubrzao oporavak privrede.

M.S.


Izvor: Dan